Ennek sokan nem fognak örülni: rossz hír érkezett az idei baracktermésről

Ennek sokan nem fognak örülni: rossz hír érkezett az idei baracktermésről

agrarszektor.hu
A március végi, április elejei fagyok megviselték a növényeket, a rügyező és a virágzó ágakat sok esetben -10 Celsius-fok is érte. Elsősorban a kajszibarack és az őszibarack károsodott, de a többi, virágzás előtt álló gyümölcsfajt is megviselte az évszakhoz képest szokatlanul hideg időjárás.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az idei helyzet talán annyiban szerencsésebb, hogy a tavalyi gyenge termés után most általában erős virágzást, nagy virágsűrűséget vártak a legtöbb gyümölcsfajnál, így kedvezőbb helyzetben érkeztek a tavaszi fagyok, ez pedig tompíthatja a terméskiesés mértékét, írta meg a 24.hu a Beol.hu információi alapján. A FruitVeB közlése szerint azonban valószínűsíthető, hogy nagy termésre már nem lehet számítani az érintett gyümölcsök tekintetében, de egy normális, közepes termésre országos viszonylatban még van remény. Kivéve a kajszit és az őszibarackot.

Ahogy a Békés megyei hírportál ismertette, a Dél-Alföld régió egyik legnagyobb gyümölcstermesztőjénél, a csorvási Hunapfelnél a cseresznyét és az almát is alaposan megcsípte a fagy, egy Sarkadkeresztúr melletti szilvásban pedig egyetlen szilvafajta tartott ki a fagyban, abból körülbelül a normál termés felét várja a gazda, és a kisebb kerteket sem kímélte az időjárás. A megyeszékhely határában kertészkedő Tóth Sándor úgy fogalmazott, sárgabarackból idén sajnos egy szem se lesz, de a kajszija is súlyosan károsodott, a szőlőben pedig a Csabagyöngye és az Irsai Olivér fajtákon sem vár már termést. A szilva is megritkult és a meggy, valamint a cseresznye is hiába bontott gyönyörű virágokat, a kertész szerint a fagy miatt a mostani termés várhatóan igen gyenge lesz.

A FruitVeB szerint a kajszibaracknál általában 70-90%-os virágkárról szólnak a jelentések, és nagyon gyakori a teljes károsodás is, így országos viszonylatban körülbelül 80%-os virágkárról lehet beszélni. Ezután következik az őszibarack, amelynél szintén jelentős számú virág veszett el, 60-90% közé tehető a virágkárok mértéke. A károsodás sorrendjében a cseresznye és a körte következik, általában 40-70% körüli virágkármértékről kaptak jelentéseket a FruitVeB szakemberei.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?