Ennyi volt a chipsadó? Nem mindenki szerint ez a legjobb eszköz

agrarszektor.hu
A népegészségügyi termékadó (neta), ismertebb nevén a chipsadó újragondolását kezdeményezte az Agrárminisztérium - jelezte Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egy mai budapesti konferencián. Hozzátette, nem biztos, hogy a neta a legjobb eszköz, sokkal inkább a fogyasztói tudatosságot kellene növelni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Zsigó Róbert nem ért egyet azzal az iránnyal, hogy a korműny további termékekre vetné ki a népegészségügyi termékadót, függetlenül attól, hogy sok kritika érte - írja a HVG-re hivatkozva a PortfolioZsigó Róbert hozzátette: bármilyen változtatás nem az agrártárca, hanem a Pénzügyminisztérium feladata, ugyanakkor nem biztos, hogy a legjobb eszköz az adó.

A napi.hu a chipsadó kapcsán azt is megkérdezte Zsigótól, hogy a kormánynál napirenden van-e a neta újratervezése, mire az államtitkár elmondta: a teher felülvizsgálatát ők is támogatják. Úgy fogalmazott: "mi sem vagyunk biztosak abban, hogy a neta a legjobb eszköz, ezért ezt meg kell vizsgálni. Véleményünk az, hogy sokkal inkább a fogyasztói tudatosságot kell növelni."

Az élelmiszer-feldolgozókat egyesítő szövetség a közelmúltban hívta fel arra a figyelmet, hogy az egészségtelen termékekre 2011-ben bevezetett adónem semmilyen mértékben nem járult hozzá az egészségügyi helyzet javulásához, ugyanakkor rontja a hazai élelmiszeripar versenyképességét. Az államtitkár szerint inkább a szemléletformálás erősítése lenne a fontosabb minél fiatalabb korban, és a fogyasztói tudatosság erősítésére pénzt is szán a kormány, elsősorban a 2021-2027-es uniós költségvetésből. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03