Ennyire kellünk az oroszoknak: máris jönnek és ellenőriznek

MTI
Április 6-tól magyar húsfeldolgozó cégeket is ellenőrizhetnek az orosz hatóságok arra készülve, hogy Moszkva feloldja a tavaly életbe léptetett élelmiszerembargót. Csak olyan cégek szállíthatnak majd újra Oroszországba, amelyek átestek az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az orosz embargó esetleges feloldásával összefüggésben orosz szakértők húsfeldolgozó cégeket ellenőriznek Magyarországon, Görögországban és Cipruson április 6-ától - közölte az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat (Roszszelhoznadzor) vezetője. Alekszej Alekszejenko rámutatott arra, hogy a három ország kérésére végzik el a munkát, az erre vonatkozó felkéréseket két-három hete kapták meg.

A Roszszelhoznadzor illetékese szerint egyelőre nincs végleges vállalati lista. Alekszej Alekszejenko nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a három ország esetében Oroszország feloldja az élelmiszerembargót, de hozzátette: az intézkedést a kormány hozta meg és csak is az vonhatja vissza.

Korábbi nyilatkozatok is megerősítették, hogy, hogy a magyar, a görög és a ciprusi termékek kerülnek először orosz piacra az embargó feloldása után. Szergej Dankvert, a Roszszelhoznadzor vezetője az interfax.ru-nek azt mondta, hogy "vizsgálják szakértők küldését Magyarországra, Görögországba és Ciprusra. Feladatuk auditálni a szállítókat azzal a céllal, hogy amint az Oroszország által válaszként hozott embargót Moszkva feloldja, ezek az országok azonnal exportálhassanak". Az embargó feloldása után azonban a Roszszelhoznadzor csak azoknak a cégeknek enged bejutást az orosz piacra, amelyek átestek az Eurázsiai Gazdasági Unió szakértőinek ellenőrzésén.

Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre, Oroszország tavaly augusztus 7-ével vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Augusztus 20-ával a listáról lekerültek a burgonya- és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz-adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?