Érik a pálinka-háború: beszivároghatnak a magánfőzdék párlatai a magyar boltokba

Érik a pálinka-háború: beszivároghatnak a magánfőzdék párlatai a magyar boltokba

agrarszektor.hu
Folyamatos áremelkedéseket tapasztalhatnak a vásárlók az üzletekben, ám most úgy tűnik, hogy az élelmiszerek mellett újabb termék fog drágulni: ez pedig a pálinka lesz. A kereskedelmi pálinkafőzdéknek ugyanis árat kellene emelniük, de erősen kérdéses az, hogy vajon mit bír el a piac. Eközben erős a gyanú, hogy a magánfőzdékből is kerül kereskedelmi forgalomba párlat, ami rombolja a Covid-járvány miatt is nagy kieséseket elszenvedett főzdék piacát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei rossz baracktermés már egy sorozatba illik: az elmúlt öt évből háromban elfagyott a sárgabarack. Ennek következtében a gyümölcsárak nagy mértékben megemelkedtek, melyet csak tetéz a magas infláció, az egyéb költségek emelkedése. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke kifejtette, hogy az emelkedő árakon kívül a terméket sújtó jelentős adót is be kell építeniük az áraikba, de a fogyasztói ár további növelését a vásárlók többsége nem tudja tolerálni. Ráadásul a főzdék szeretnék a járvány miatti korlátozások következtében elmaradt forgalomból adódó veszteséget csökkenteni, s ebben az "újra játékba kerülni" törekvésben az áremelés nem feltétlenül alkalmazható - írja az Agrokép

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Mihályi László szerint egyértelműen árat kellene emelni, de a piac - a Covid előtti mértéket meg sem közelítő mértékű - újraindítása határozza meg, hogy milyen árat bír el a pálinka. A barackon kívül a többi gyümölcsöt szerencsére nem érintette igazán a kedvezőtlen tavaszi időjárás, átlagos termés várható, de az infláció azért itt is emelte az árakat. A barack termelésnél hosszú távon megoldást jelenthet a fajtaváltás: késői érésű barackfajtákat kellene telepíteni, így a virágzás is később lesz és nem tud elfagyni. A pálinka időarányos szabadforgalma a népegészségügyi termékadóm (neta) 2019-es bevezetése és a Covid-járvány miatt töredéke a 2019 előttinek, viszont az az idei forgalom nagyjából megfelel 2019 és 2020 hasonló időszakában mért forgalomnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A PNT elnöke elárulta azt is, hogy a párlatfőzés magánszemélyek által történő előállításának adómentességét sokan szabadságharcként élték meg. Azt pedig fontos kiemelni, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács nem tekinti ellenségnek  a magánfőzőket. A PNT érdekvédelmi szervezet, amelyik az államkasszába adót befizető pálinka-előállítókat képvisel. A közterhek, melyek a szektor vállalkozásait terhelik, tehát fizetési kötelezettségeket jelentenek, az előállított termékek értékesítéséből befolyt bevételekből fedezik. Ha a piac, ahol ezek a vállalkozások működnek, beszűkül, akkor az értékesítési csatornák ezzel párhuzamosan csökkenek. Ezt rávetítve a magánfőzésre azt jelenti, ha nem tartják be a jogszabályokat a magánfőzők, és a jogszabályban meghatározott mennyiségnél többet állítanak elő, illetve azt kiviszik a piacra, akkor az a kereskedelmi főzdék forrásait fogja apasztani.

A bérfőzés adómentességétől a PNT azt reméli, hogy akik korábban a magánfőzőknél illegálisan főzettek, most visszatérnek a nagy szaktudású, ellenőrzött bérfőzdékbe. A pálinkapiac az elmúlt 2 évben nagyon megsínylette a Covid miatti zárásokat. A határok lezárásával eltűntek a turisták, a vendéglátóhelyek bezárásával elmaradtak a vásárlók, márpedig a kereskedelmi főzdék többsége vendéglátáson keresztül értékesíti a pálinkáit. A cégek elhalasztották rendezvényeiket, nem ajándékoztak karácsonykor. A pálinka-előállítóknak az év utolsó szakasza jellemzően nagyon erős, akkor termelik ki a következő év első negyedévének a bevételét is, mert az egy csendesebb időszak, de most ez a bevétel elmaradt. Ez mindenképpen negatívuma a pandémiának.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a pálinkaszektor szereplői is próbáltak túlélni és alkalmazkodni, mint bárki más. Ennek következményeként az online kereskedelmi csatornák a pálinkáknál is megnyíltak, vagy ahol már működtek, ott nagyobb szerepet kaptak. A túlélést jelentette az is a pandémia kezdetén, hogy egyes főzdék kézfertőtlenítők gyártásába kezdtek. A keresleti oldalt idén nyár elejétől alapvetően a lassú nyitás jellemzi. A közösségi rendezvények száma a pandémia előttinek csak elenyésző része. Mihályi László arra is emlékeztetett, hogy a pálinkás szektor konkrétan az ágazatnak címzett támogatást nem kapott, legfeljebb élhetett egyes szélesebb körnek adott általános támogatással (például a járulékkedvezménnyel), de ez a veszteségekhez képest elenyésző volt.

A pálinka szabadforgalma a 2019-es neta-bevezetés és a Covid-járvány előtt évi 1 millió hektoliterfok körül alakult. Tavaly ez már a 600 ezer hektoliterfokot sem érte el. A magán- és bérfőzdék adómentessége is fogja nyilván befolyásolni az idei adatokat, bár az időarányos adatok alapján az idei forgalom nagyjából megfelel a tavalyinak, vagyis a legális pálinka-forgalom és -fogyasztás csökken. A magánfogyasztásra történő főzés, főzetés és az illegális forgalomból történő fogyasztás pedig vélelmezhetően nő, mivel az egy főre eső égetett szeszesital-fogyasztás évtizedek óta állandónak mondható, fejenként és évente 3,3-3,5 liter, abszolút (100 százalékos) alkoholban kifejezve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03