2019. augusztus 24. szombat Bertalan

Hírek - Élelmiszer

Erre eddig nem volt példa - Magasabb sebességre kapcsolhatunk?

Mint ismeretes, a kormány a héten fogadta el a Vidékfejlesztési Program (VP) éves fejlesztési keretét, így idén mintegy 800 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra pályázhatnak a gazdák, és a Miniszterelnökség az év végéig további 59 pályázatot ír ki. Az ágazat, és ezen belül az élelmiszeripar idei kihívásairól és lehetőségeiről Éder Tamást, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnökét, és Papp Gergelyt, az agrárkamara szakmai főigazgató-helyettesét kérdeztük a NAK Élelmiszeripari fórumán. A szakmai rendezvény célja az volt, hogy információt nyújtson az élelmiszeripari beruházást tervező vállalkozásoknak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Régóta készültünk arra, hogy ha lesz élelmiszeripari pályázati kihívás, akkor a legfontosabb élelmiszeripari beszállítókat, gépbeszállítókat, és az élelmiszeripari beruházást tervező tagjainkat összehívjuk – mutatott rá Papp Gergely. Ez az első ilyen jellegű rendezvényünk, és úgy tűnik sikeresnek bizonyult: kétszáz ember jelent meg az eseményen. Ilyen mértékű élelmiszeripari beruházási támogatásra nem volt példa az elmúlt években – fogalmazott Éder Tamás. A beruházások hiányában a szektor szereplőinek nagy szükségük volt a rendezvényre, hiszen nincsen, vagy alig vannak kialakult partnerkapcsolataik. Mi ezt szeretnénk ösztönözni ezzel a fórummal. Papp Gergely hozzátette:

a partnerkapcsolatok hiánya különösen jellemző az élelmiszeripari felhívások kedvezményezettjeinek új körére, a mezőgazdasági termelők csoportjára.
Fotó: NAK/Gyulai Tóth Zoltán

 

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretéből látszik, hogy még év elején kijönnek a kertészeti felhívások, illetve az állattenyésztőket és fiatal gazdákat segítő pályázatok mellett a termelők szeptember körül számíthatnak a Rövid Ellátási Lánc (REL) tematikus alprogram kiírására is – emelte ki Papp Gergely.
Megvan az ütemterv
Mint ismeretes a héten a kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Program idei fejlesztési keretét, amelyben 800 milliárd forint meghirdetéséről döntöttek. Az ütemtervben részben módosították a tavalyi pályázati terveket, mivel a 2015-ös pályázati határozat 31 pályázatban, csaknem 710 milliárd forintnyi támogatás meghirdetését tűzte ki célul, de ezek közül csak hét jelent meg, 385 milliárd forint összegben. Az idei tervek szerint a kormány év végéig összesen 59 pályázati felhívást ír ki. Néhány pályázatnál pedig a meghirdetési dátum mellett a keretösszeget is módosították. 


A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programmal kapcsolatban Papp Gergely elmondta: valószínűleg a nyáron egy újabb élelmiszeripari felhívás jelenik meg, amelynek a feltételeit a kamara egyelőre nem tartja kedvezőnek, de nyárig ezeket is módosítanák.

Fotó: NAK/Gyulai Tóth Zoltán

Az élelmiszeriparnak nagyon fontos, hogy az élelmiszeripari tevékenység 80 százalékát végző közepes és nagyvállalkozások is kapjanak lehetőséget, hisz ezek a cégek is technológiai lemaradással küzdenek. Az ágazat szempontjából a tavalyi év jobb volt, mint az azt megelőző évek, a kibocsátás, az export és a belföldi forgalom egyaránt növekedtek. Úgy tűnik, hogy az input árak és az output árak mozgásának eredményeként javult a jövedelmezőség is.

Idén szolid fogyasztásnövekedéssel számolunk, és remélhetőleg ezekkel a fejlesztésekkel egy magasabb sebességre kapcsolhat az ágazat – foglalta össze Éder Tamás.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu