Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről

agrarszektor.hu
Csaknem egymillió tonnával csökkentette globális ipari paradicsom termés-előrejelzését a World Processing Tomato Council (WPTC). Az ukrajnai helyzet miatt ráadásul az is bizonytalan, hogy ezt a mennyiséget sikerül-e betakarítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A WPTC 2022. június 3-án kiadott előrejelzésében mintegy 38,8 millió tonnás globális termést prognosztizál az idei évre, ami csaknem egymillió tonnával kevesebb, mint a szervezet márciusban kiadott, első becslése, ráadásul főleg az orosz-ukrán háború miatt az is bizonytalan, hogy a csökkentett mennyiséget sikerül-e majd betakarítani - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A WPTC márciusban még 2%-os éves növekedést becsült, ám az új prognózisban szereplő globális termésadat már valamivel alacsonyabb, mint a 2021-es volumen. De mi várható idén? A WPTC szerint az egyes országokban erre lehet számítani az 2022-ben a feldolgozásra kerülő mennyiségek tekintetében:

AMITOM régió

Magyarország: a kiültetések április vége és május 25. között gyakorlatilag befejeződtek, csak kisebb területeken maradtak el a munkálatokkal esőzések miatt. A helyrevetéses területeken (a teljes terület 30-35%-a) május végén viharos szelek okoztak kisebb károkat, de a 2022-es évre vonatkozó 100 ezer tonnás prognózist továbbra is fenntartja a WPTC.

Franciaország: Március végén kezdődtek a kiültetések, és június elejére végeztek is a munkálatokkal. Az időjárás általában megfelelő volt, kivéve a csapadékhiányt, illetve egyes állományokat május végén egy akár 34°C-os napi csúcshőmérséklettel jelentkező hőhullám kiégetett, ezeket újra kellett ültetni. A betakarítás előreláthatóan a szokásosnál korábban fog kezdődni, a márciusi 170 ezer tonnás előrejelzést a WPTC 155-160 ezer tonnára csökkentette.

Görögország: a kiültetés befejeződött, lokálisan előforduló jégesőkön kívül, melyek kártétele még felmérés alatt áll, komolyabb probléma nincs, bár a jégverést követően gombás betegségek kialakulásától tartanak. Csak kis területeket kellett újratelepíteni, a WPTC termésbecslése nem változott, várhatóan 380 ezer tonna körül alakul majd a betakarított mennyiség.

Portugália: A kiültetések befejeződtek, csak lokális esőzések hátráltatták a munkálatokat. Voltak ugyan melegebb napok, de hőhullámot Portugáliában nem tapasztaltak, ezért az állományok állapota jónak mondható. A tavalyinál kisebb termőterület várható, de a csökkenés nem lesz számottevő. A WPTC 1,45 millió tonnás betakarított mennyiséget prognosztizál.

Olaszország: Az északi régióban jelenleg a kiültetések 92%-ánál tartanak, de június közepére mindenhol végeznek. A végleges termőterületet ekkor lehet megmondani, de minden bizonnyal csökkenni fog az előző évhez képest. A májusi időjárás igen szokatlan volt, a 30°C feletti hőmérsékletek jelentősen meggyorsították az állományok fejlődését, ezért úgy néz ki, hogy a betakarítás a szokásosnál egy héttel korábban, július 20. környékén megkezdődhet. Az állomány állapota megfelelőnek tűnik, csak az aszály adhat okot az aggodalomra, mivel a folyók vízszintje is alacsony, bár a paradicsomföldek nagy része Olaszországban kutakról öntözött, ezért más kultúráknál, például a kukoricánál kevésbé van kitéve a vízhiány kockázatának. A WPTC előrejelzése az északi régióra 2,75 millió tonna (2021-ben még 3,1 millió tonnát dolgoztak fel).

Délen a termelők és a feldolgozók között már született egy megállapodás a minőségi követelményekről és a felvásárlási szabályokról, de az árról még nem sikerült megállapodni. A szerződéseket június 15-ig kell aláírni a termeléshez kötött támogatások miatt, ezért még 15-e előtt várható, hogy az árakról is megegyezés születik. A terület a tavalyihoz képest biztosan csökken, különösen Foggia környékén, ahol nagy számban alternatív kultúrák termesztésére tértek át a gazdák. A WPTC előrejelzése 2,65 millió tonna a déli régióra, Olaszország egészére pedig 5,4 millió tonna (nem változott a márciusi prognózis adataihoz képest).

Spanyolország: a kiültetés a napokban fejeződik be, de a végső idei termőterület még nem ismert. Az Extremadura régióban esőzések hátráltatták a kiültetést (körülbelül egy hét csúszással lehet számolni), míg Andalúziában egy hónappal később fog kezdődni a betakarítás. Május végén egy hőhullám (34-37°C) is elérte Extremadurát, így egyes állományokat pótolni kellett. Jelenleg még 2,5 millió tonnás termést becsül a WPTC, de könnyen lehet, hogy ezt a számot majd lefelé kell módosítani.

Oroszország: a mostani politikai és háború körülmények között nehéz biztosat mondani. Egyrészt a kiültetés 80%-ával már végeztek, az időjárás is kegyes volt idáig, ezért nem lenne ok változtatni a 600 ezer tonnás előrejelzésen. Másrészt viszont már most kezdenek látszódni az izoláció hatásai: hiányosak a vetőmag-készletek, nincs elegendő gép, alkatrész, szakember, növényvédő szer és műtrágya sem.

Ukrajna: a háborús körülmények között egyes helyeken folyik ugyan a kiültetés, de az idei termés volumenét legfeljebb 200 ezer tonnára becsüli a WPTC.

Törökország: A déli országrészben már befejeződött a kiültetés, és a vártnál kevésbé csökkent a termőterület, mivel a gazdák közül a korábban véltnél sokkal kevesebben tértek át alternatív kultúrákra. Északon még zajlanak a munkálatok, és itt a borsót követően utólag is bevonnak területeket (ezek hozama nyilván alacsonyabb lesz, és várhatóan kézi szedést alkalmaznak majd). Az időjárás meglehetősen hűvös volt, ami lelassította a növények fejlődését. A WPTC 2,1 millió tonnára növelte prognózisát.

Az északi félteke egyéb jelentős termelői

Kalifornia: Az USDA/NASS május 31-én adta ki legfrissebb jelentését, amelyben 10,6 millió tonnás termést prognosztizált csaknem 95 ezer hektáros területről. Ez körülbelül 100 t/ha feletti hozamot jelentene, bár meg kell jegyezni, hogy az utóbbi 3 évben a májusi prognózisnál átlagosan 6,9%-kal kevesebb volt a ténylegesen betakarított termés volumene. A kaliforniai vízhelyzet továbbra is aggasztó, de egyelőre az állományok állapota megfelelőnek tekinthető.

Az USA egyéb államai: A középnyugati államok összesített termelését 450 ezer tonna környékére becsüli a WPTC. Indiana államban időben kezdődött a kiültetés, az állományok hamarosan esőt is kaptak, ami kis mértékben hátráltatta a munkálatokat.

Kína: a termőterület 51,3 ezer hektár körül alakul, és a WPTC nem változtatott 5,8 millió tonnás termésbecslésén. A nyers paradicsom árát a WPTC 72-75 USD/t közé becsüli.

Japán: A márciusi termésbecslés hez képest a 470 hektáros termőterület nem változott 29 ezer tonnás termés várható a WPTC szerint.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?