Ételünk és jövőnk: Lesz elég tej a boltok polcain a pandémia második hullámában?

Ételünk és jövőnk: Lesz elég tej a boltok polcain a pandémia második hullámában?

Takarék Agrár24
A tavasszal tapasztalt pánikvásárlás képe még aktívan él az emlékeinkben, így adódik a kérdés, hogy a fogyasztói tejek esetében a tejipar felkészült-e a pandémia második hullámára? A NÉBIH Tejpiaci jelentései alapján a kérdésre egyértelmű válasz adható, hogy igen.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gazdasági visszaesés és a válságok során általánosságban csökken a kereslet az egyes termékek iránt, ez alól jellemzően kivétel az alapvető élelmiszerek köre, mint ahogyan ezzel már az egyik blogbejegyzésünkben (ide linket majd) is foglalkoztunk. A fogyasztói tej az alapvető élelmiszerek egyike, amely iránt szintén fokozott kereslet mutatkozott a tavaszi pánikvásárlási időszakban. A hazai tejipar számára nemcsak a fogyasztói tejek iránt hirtelen megugró kereslet kielégítése, hanem az egyes termékek között gyorsan megváltozó fogyasztói kereslethez való alkalmazkodás is extrém kihívásokat jelentett - a fogyasztók a hosszabb eltarthatóságot jelentő UHT tejeket keresték. A pánikvásárlások idején 57 százalékkal több UHT tej fogyott, mint az előző év azonos időszakában. A hazai tejipar ugyanakkor jelesre vizsgázott, a keresleti sokkot nem követte kínálati sokk. Sikerült gyorsan reagálni a megváltozott kereslethez. A hazai nyerstej bőven rendelkezésre állt - a pánikvásárlási hullám amúgy is a biológiailag felfutó nyerstej termelés időszakában érkezett -, a szűk keresztmetszetet inkább az importból érkező csomagolóanyagok egy része jelentette. Ez átgondolásra késztette a hazai tejipar beszerzési forrásait is és a jövőben erősödhetnek a hazai beszállítók a termelésbiztonság javítása és az ellátási láncok rövidítése érdekében.

Forrás: NÉBIH Tejpiaci jelentés, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A NÉBIH Tejpiaci jelentése alapján elmondható, hogy a belföldi értékesítés különösen 2020 márciusában ugrott meg - az előző év hasonló időszakához képest közel +55%-kal - és a korábbi évek ilyenkor jellemző növekvő zárókészletéhez képest jelentősen mérséklődött a feldolgozók zárókészlet állománya. A feldolgozók ehhez alkalmazkodva az elmúlt hónapokban is magasabb szinten tartották a termelési volumeneket és a korábbi évek átlagos szintjéhez képest jelentősen emelték a fogyasztói tejek zárókészlet állományát. A 2020 szeptember végi 23-25 ezer tonna zárókészlet jelentősen meghaladja a korábbi évek ezen időszakára jellemző 12-13 ezer tonna körüli értéket, amely egyértelműen jelzi a pandémia miatti biztonsági készletszint jelentős megemelését.

A fogyasztói tej egyébként egyike azon kevés tejtermékeknek, amelyekből önellátóak vagyunk, sőt 2017 vége óta döntően nettó exportőrök, azaz az elmúlt időszakban növekvő hazai termelés az export terjeszkedést is szolgálta. A fogyasztói tejek tehát továbbra is biztonsággal elérhetőek majd a hazai boltok polcain, választáskor pedig mindig részesítsük előnyben a széleskörben elérhető hazai termékeket.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Felhasznált források: NÉBIH Tejpiaci jelentések, 

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-jarvany-idejen-is-allta-a-sarat-a-hazai-tejipar-8349450

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?