Ettől eldobod az agyad: ki nem találnád, mik lehetnek a jövő szuperélelmiszerei

agrarszektor.hu2022. július 30. 17:00

Ha nincs elég liszt, nem vehetünk elegendő mennyiségű olajat vagy éppen tejet, akkor sem kell megijedni, hiszen számtalan izgalmas íz várhat még ránk. Ráadásul bírják a hideget, a meleget, sőt, még fiatalítanak és fogyasztanak is. Manapság már a mindennapjaink részévé váltak a folyamatos élelmiszer-drágulásról szóló hírek, amik bizony nem riogatások: tényleg nincs csapadék, cserébe annál nagyobb hőség és szárazság és itt van velünk továbbra is a vírus és a háború is. Tehát tényleg baj van.

A koronavírus miatt megszakadt az ellátási lánc, az ukrajnai háború miatt pedig kiesett a búza, ezért most Afrika éhezik, mi pedig a pénztárcánk aljáról próbáljuk összekaparni a 660 Ft-os vaj árát. Az élelmiszerkutatók régóta mondják, hogy át kell alakítanunk a termelést, az étkezési szokásainkat, a preferenciáinkat, de ez nem könnyű és nem is megy egyik napról a másikra, hiába várnak minket már műhúsok, ínycsiklandozó sáskák és metacsokik. Világszerte ugyan több mint 7000 ehető növény van, de mindössze 15 fajta adja az emberiség energiabevitelének 90 százalékát, ezek közül akár egy elvesztése is katasztrófához vezethet. Hogy a többit miért nem esszük, hasznosítjuk - ezt a kérdést tette fel Tiziana Ulian természetvédelmi biológus, az Egyesült Királyság Kew-i Királyi Botanikus Kertjének vezető kutatója, aki kollégáival az élelmiszerpaletta bővítésén dolgozik. Ulianék a lokális preferenciákat szem előtt tartó gazdálkodást szorgalmazzák, hiszen nem minden növény érzi jól magát mindenhol - írja az Index.

A Kew's Millenium Seed Bankban például egészen hihetetlen, de több mint 2,4 milliárd, a világ minden tájáról származó magot tárolnak a föld alatt. Mindezt azért, hogy megtalálják azokat a rezisztens fajokat, amik helyettesíthetnék a búzát és a fehér rizst. Újabb csemegék is várhatnak az emberiségre, az arabul akkoub néven ismert növény az articsóka és a spárga keveréke, ami csak száraz talajon nő a vadonban. A növény gazdag kalciumban és vasban is, és finom is, mint a fonio, ami a kuszkuszra hasonlító, Nyugat-Afrikában őshonos, aprószemű gabona. Utóbbi is jól tűri a szárazságot (ami manapság kiemelten fontos), emellett a vas, kalcium, aminosav és B-vitamin tartalma is magas, valamit segít a fogyásban és állítólag a bőrt is feszesíti, sőt, még gluténmentes is. Egytálételként vagy zabkásaként egyaránt fogyasztható.  

A marama babfajta Dél-Afrikában őshonos hüvelyes és könnyen a jövő élelmiszere lehet, mert a száraz, homokos, tápanyagban szegény talajban is jól érzi magát. Szénhidrátokban és ásványi anyagokban gazdag, jó vízforrás, olajat és növényi tejet is elő lehet állítani belőle. De a babhoz hasonlóan szuper tulajdonságokkal bír a nopales is, az ehető fügekaktusz, ami kiváló víz- rost és vitaminforrás, ráadásul nagyon jól bírja a szárazságot.Tacóban vagy omlettekkel fogyasztják. A kávé válságáról már többször röppentek fel hírek, de a koffeinfüggő tudósok gyorsan megtalálták a helyettesítőjét, a Sierra Leone-i vadkávé sokkal szárazságtűrőbb és igénytelenebb, mint például az arabica  

- írja a lap.

A banán se banán?

Az enset a banánhoz hasonló növény, amit éhség elleni fának is hívnak, mert mintegy 20 millió embernek ad táplálékot Etiópiában. Maga a termés nem ehető, de a szár és a gyökerek jó kása-, tészta- vagy kenyéralapanyagok. A hínárok a kutatók kedvencei, persze, nem véletlenül: az óceáni gazdálkodás nem igényel édes vizet, műtrágyát vagy földet. A hínár sok formája ehető, a japán wakame moszatot például levesekhez és salátákhoz használják. Érdemes szót ejteni még a pandanusról is, ami a tengerparti fövenyeken nő Ázsiában. Termése olyan, mint egy óriási narancssárga szeder vagy egy ananász, nagyon ízletes és káliumban, illetve vitaminban gazdag. Aromás levelei alkalmasak lekvárok, sütemények és rizsételek ízesítésére, illetve hús és hal csomagolására. A chaya, vagy spenótfa még a maják által háziasított cserje, ami nyersen mérgező, de főzve és párolva kiváló fehérje-, vitamin-, vas- és kalciumforrás. Ellenáll a kártevőknek, jól bírja a szárazságot és a viharokat.

Címkék:
élelmiszer, banán, ehezés, egészség, tengerpart, saláta, alapanyag, táplálkozás, élelmiszer-ellátás, élelmiszer-előállítás, táplálék, rezisztens, alternatíva, szegénység, élelmiszer-előállító, alternatív-élelmiszer,