Ez a jövő! - "Sajterőmű" termelheti nekünk az áramot

agrarszektor.hu
A sajtgyártás melléktermékeként képződő savóból hoznak létre Franciaországban biogázt, amelyből elektromos áramot állítanak elő. Így többek között a sajtgyártás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a franciák hosszabb távon csökkentsék a nukleáris energia arányát az áramtermelésben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A népszerű anekdota szerint Charles de Gaulle egyszer 1962-ben kifakadt: hogyan lehet kormányozni egy országot, ahol 246 féle sajt van? Manapság azonban eltűnődhetne a le Général (a Tábornok, ahogy tisztelettel nevezték), miként lehet áramot fejleszteni az érlelt sajtok révén.

Jelenleg a sajt-felvágott-bagett-vörösbor négyességről ismert vidéki franciák elektromos áram igényének 75 százalékát atomerőművek biztosítják, bár a tervek szerint 2025-ben már csak 50 százalékos lesz a nukleáris energia aránya, egyebek között a sajtnak köszönhetően.

Albertvilleben ugyanis már 1500 otthont látnak el elektromos energiával a sajtüzemek révén. Minden sajtüzemben rengeteg savó képződik, amit az 1992-es téli olimpiának otthont adó város új, Savoie Lactée nevű üzeme biogázzá alakít, majd a gáz felhasználásával előállított elektromos energiát a francia elektromos művek, az EDF hálózatába töltik.

A Savoie régió híres sajtja a Beaufort, amelynek termelői szövetsége tavaly avatta felé a 13 millió eurós savó-biogáz erőművet. Az Albertville-i erőmű évente 3 millió kilowattóra teljesítménye 1500 háztartás elektromos energiaigényét elégíti ki, ugyanakkor az erőműben keletkező forró víz és gőz visszatér a sajtüzemekbe, ahol felhasználják a termelés során.

Forrás: blog.syngenta.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?