2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Élelmiszer

Ez a jövő! - "Sajterőmű" termelheti nekünk az áramot

A sajtgyártás melléktermékeként képződő savóból hoznak létre Franciaországban biogázt, amelyből elektromos áramot állítanak elő. Így többek között a sajtgyártás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a franciák hosszabb távon csökkentsék a nukleáris energia arányát az áramtermelésben.
 
 

A népszerű anekdota szerint Charles de Gaulle egyszer 1962-ben kifakadt: hogyan lehet kormányozni egy országot, ahol 246 féle sajt van? Manapság azonban eltűnődhetne a le Général (a Tábornok, ahogy tisztelettel nevezték), miként lehet áramot fejleszteni az érlelt sajtok révén.

Jelenleg a sajt-felvágott-bagett-vörösbor négyességről ismert vidéki franciák elektromos áram igényének 75 százalékát atomerőművek biztosítják, bár a tervek szerint 2025-ben már csak 50 százalékos lesz a nukleáris energia aránya, egyebek között a sajtnak köszönhetően.

Albertvilleben ugyanis már 1500 otthont látnak el elektromos energiával a sajtüzemek révén. Minden sajtüzemben rengeteg savó képződik, amit az 1992-es téli olimpiának otthont adó város új, Savoie Lactée nevű üzeme biogázzá alakít, majd a gáz felhasználásával előállított elektromos energiát a francia elektromos művek, az EDF hálózatába töltik.

A Savoie régió híres sajtja a Beaufort, amelynek termelői szövetsége tavaly avatta felé a 13 millió eurós savó-biogáz erőművet. Az Albertville-i erőmű évente 3 millió kilowattóra teljesítménye 1500 háztartás elektromos energiaigényét elégíti ki, ugyanakkor az erőműben keletkező forró víz és gőz visszatér a sajtüzemekbe, ahol felhasználják a termelés során.

Forrás: blog.syngenta.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu