2019. december 7. szombat Ambrus

Hírek - Élelmiszer

Ez a nagy hír! - Újabb áfacsökkentésről beszélt Varga Mihály

Fontolgatja néhány alapvető élelmiszernél az áfamérséklés lehetőségét a jövő évtől a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az idéntől a sertés tőkehúsnál csökkent a kulcs 27 százalékról 5 százalékra. Ennek nyomán a további áfamérséklés érdekében számos agrárágazat indított lobbiharcot, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég még úgy foglalt állást, hogy a kormányon belül újabb áfacsökkentés nem kapna támogatottságot.
 
 

Néhány alapvető élelmiszernél meg lehet próbálkozni azzal, hogy csökkentjük az áfa mértékét és megnézzük, hogyan reagál erre a piac – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorába. Az áfacsökkentést azonban Brüsszellel is egyeztetni kell, mivel például a miniszter szerint a cukor áfáját nem engedik csökkenteni. Tovább vizsgálják, mely termékköröknél lehetne az áfát mérsékelni - tette hozzá.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint ismert, a 27 százalékos áfa a sertés tőkehúsnál csökkent januártól 5 százalékra, és e lépés az eddigi adatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ennek nyomán számos más alapvető élelmiszereket előállító ágazat is lobbiharcot indított annak érdekében, hogy az áfamérséklés más termékekre is – például tejre, baromfihúsra, tojásra, halra, zöldségre, gyümölcsre – terjedjen ki. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nemrég még úgy foglalt állást, hogy újabb élelmiszergazdasági áfacsökkentés a kormányon belül nem kapna támogatottságot. Igaz, később úgy nyilatkozatott, hogy a súlyos tejágazati válság enyhítése érdekében a tejszektorban az áfacsökkentés mégis napirenden lehet.

Még 30 milliárdot várnak az új online kasszáktól
Varga Mihály szerint a kiskereskedelemi forgalom két éve tartó növekedését fogyasztást terhelő adó emelésével nem szeretnék megakasztani. A kiskereskedelmi forgalom növekedését két tényezőnek tudta be: a reálkeresetek 5 százalékos növekedésének és az online kasszák gazdaságfehérítő hatásának. Az NGM úgy számol, hogy 2015-ben mintegy 60 milliárd forint többletbevételt jelentett a 217 ezer működő online kassza a költségvetésnek. A miniszter szerint ebből lehet egészségügyre vagy oktatásra költeni, a jövő évi költségvetés tervezésekor pedig mintegy 25-30 milliárd forint pluszra számítanak abból, hogy a kasszahasználatot újabb ágazatokra - gyógyszertárakra, autókereskedésekre, autóalkatrész-kiskereskedelemre – is kiterjesztik szeptember végétől.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu