Ez a nagy hír! - Újabb áfacsökkentésről beszélt Varga Mihály

agrarszektor.hu
Fontolgatja néhány alapvető élelmiszernél az áfamérséklés lehetőségét a jövő évtől a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az idéntől a sertés tőkehúsnál csökkent a kulcs 27 százalékról 5 százalékra. Ennek nyomán a további áfamérséklés érdekében számos agrárágazat indított lobbiharcot, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég még úgy foglalt állást, hogy a kormányon belül újabb áfacsökkentés nem kapna támogatottságot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Néhány alapvető élelmiszernél meg lehet próbálkozni azzal, hogy csökkentjük az áfa mértékét és megnézzük, hogyan reagál erre a piac - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorába. Az áfacsökkentést azonban Brüsszellel is egyeztetni kell, mivel például a miniszter szerint a cukor áfáját nem engedik csökkenteni. Tovább vizsgálják, mely termékköröknél lehetne az áfát mérsékelni - tette hozzá.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint ismert, a 27 százalékos áfa a sertés tőkehúsnál csökkent januártól 5 százalékra, és e lépés az eddigi adatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ennek nyomán számos más alapvető élelmiszereket előállító ágazat is lobbiharcot indított annak érdekében, hogy az áfamérséklés más termékekre is - például tejre, baromfihúsra, tojásra, halra, zöldségre, gyümölcsre - terjedjen ki. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nemrég még úgy foglalt állást, hogy újabb élelmiszergazdasági áfacsökkentés a kormányon belül nem kapna támogatottságot. Igaz, később úgy nyilatkozatott, hogy a súlyos tejágazati válság enyhítése érdekében a tejszektorban az áfacsökkentés mégis napirenden lehet.

Még 30 milliárdot várnak az új online kasszáktól
Varga Mihály szerint a kiskereskedelemi forgalom két éve tartó növekedését fogyasztást terhelő adó emelésével nem szeretnék megakasztani. A kiskereskedelmi forgalom növekedését két tényezőnek tudta be: a reálkeresetek 5 százalékos növekedésének és az online kasszák gazdaságfehérítő hatásának. Az NGM úgy számol, hogy 2015-ben mintegy 60 milliárd forint többletbevételt jelentett a 217 ezer működő online kassza a költségvetésnek. A miniszter szerint ebből lehet egészségügyre vagy oktatásra költeni, a jövő évi költségvetés tervezésekor pedig mintegy 25-30 milliárd forint pluszra számítanak abból, hogy a kasszahasználatot újabb ágazatokra - gyógyszertárakra, autókereskedésekre, autóalkatrész-kiskereskedelemre - is kiterjesztik szeptember végétől.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?