2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Élelmiszer

Ez durva: egyre több ilyen élelmiszer lehet a magyar boltokban a háború miatt

Egyre inkább úgy tűnik, hogy bekövetkezhet az, amit már néhány hónapja rebesgetnek: egyes élelmiszer-alapanyagokból akkora hiány léphet fel, hogy a gyártók kénytelenek lesznek változtatni a receptúráikon. A Nébih oldalán már olvasható is az ’Élelmiszer-összetevő helyettesítőben’, hogy a Szegedi Paprika Zrt. több termékét is bejegyeztette, nevezetesen az összetevők közül minden esetben sertészsírra cserélnék a napraforgóolajat.
 
 

A változtatás egyelőre 21 terméket érint a vállalatnál, olyan ételeket mint a konzerves babfőzelék lecsókolbásszal, töltött káposzta, húsgombóc paradicsom mártásban vagy éppen a lencsefőzelék kolbásszal. Ezekben az élelmiszerekben tehát a vállalat saját közlése szerint a jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsék - írja a Pénzcentrum. Ez azonban valószínűleg nem csak ezt az egyetlen vállalatot fogja érinteni, az idő előrehaladtával és a háború elhúzódásával tömegesen jelenhetnek meg olyan gyártók, akik kényszerűségből kénytelenek lesznek ideiglenesen vagy akár tartósan változtatniuk a receptjeiken, és a napraforgóolaj helyett valami mást használni. 

A napraforgóolaj kiváltásáról például Magyarországon is folynak az egyeztetések már. Az látszik, hogy akár tömegesen is várható a receptúrák megváltozása, de persze ez a változás nem egy-két nap alatt fog végbemenni, hiszen a megszokott minőséget tartani kell. Mindezen kívül a hatóságnak is el kell számolni azzal, hogy pontosan milyen összetevőkből készülnek az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!