Ez durva: magyar alapanyagokból készül a németek karácsonyi menüje

Ez durva: magyar alapanyagokból készül a németek karácsonyi menüje

MTI
Karácsonykor túlnyomórészt Magyarországról és Lengyelországból importált libahús kerül az asztalokra Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly Németország 19 444 tonna libahúst importált, ennek 97,5%-át Magyarországról és Lengyelországból. A németországi belföldi vágásból 2866 tonna libahús került kereskedelmi forgalomba 2019-ben.

Az import és a belföldi vágások túlnyomó része a negyedik negyedévre esik az ünnepek miatt. A tavalyi éves importból az első három negyedévben 5178 tonna érkezett Németországba, a belföldi vágásoknak pedig csak egynegyede történt a január-szeptemberi időszakban. Az idén az első három negyedévben 28%-kal csökkent a németországi libahúsimport a 2019-eshez képest, a belföldi vágási volumen pedig 3,9%-kal maradt el a tavalyitól.

A németországi baromfihús-fogyasztásnak egyébként csak a töredékét teszi ki a libahús. A belföldi 1,58 millió tonnás baromfihús-termelésnek mindössze 0,2%-a liba, 2,2%-a kacsa, 29,7%-a pulyka és 65,4%-a brojlercsirke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?