2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Élelmiszer

Ez durva: Magyarországon olcsóbbak az élelmiszerek, mint a legtöbb uniós tagállamban

Az Eurostat közzétette a 2019-es, fogyasztási cikkek és szolgáltatások árairól szóló elemzését. Ez alapján Magyarország az uniós átlaghoz képest olcsóbban kínálta a termékeit, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

Az Eurostat elemzése szerint 2019-ben a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala nagymértékben különbözött a 27 tagállam között, írta meg a NAK. Az elemzés pontok alapján értékel, az uniós átlag jelenti a száz pontot. Ez alapján a legmagasabb árszint Dániában volt tapasztalható, ahol az Európai Unió átlagának 141%-át mérték, valamint Írországban 134%-kal, Luxemburgban 131%-kal, Finnországban 127%-kal és Svédországban 121%-kal. A skála másik vége, a legalacsonyabb árszint 53%-kal Bulgáriában és 55%-kal Romániában volt tapasztalható. A legdrágább és a legolcsóbb termékek között közel háromszoros volt az eltérés. Magyarország 65 ponttal a lista végéhez tartozik.

Kép forrása: Eurostat

2019-ben Dániában voltak a legdrágábbak az élelmiszerek, míg a legolcsóbbak Romániában. Dániában közel kétszer olyan magasak az élelmiszerárak, mint Romániában. A dánok 129%-ot, Luxemburg és Ausztria 124%-ot, míg Románia 66 %-ot és Lengyelország 70%-ot ért el az uniós élelmiszerek átlagáraihoz képest.

Az alkoholok és dohánytermékek 75%-os és az éttermek és szállodák 62%-os árát tekintve Magyarország a legolcsóbb országok közé tartozik, míg az élelmiszerek piacán (az alkoholokat nem nézve) 85%-ot ért el az EU-s átlaghoz. Az Eurostat részletes elemzése itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu