Ez kiverte a biztosítékot - Megkezdték a bírságolást

agrarszektor.hu
Megbírságolta és az elmaradt tagdíjak befizetésére kötelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azokat a tagjait, akiknél hátralékoz állapított meg - áll a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) közleményében. Az AGRYA szerint a NAK a "tagdíjak beszedésében mutat példás magatartást", miközben értékelhető szolgáltatási rendszert nem alakított ki, tiszteletdíjai és kifizetései pedig visszatetszést keltenek. A szövetség Győrffy Balázs NAK-elnökhöz fordult az ügyben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Értesítésben közölte a közelmúltban számos gazdával a NAK, hogy elmaradt tagdíj és bírság megfizetésére kötelezi őket - derül ki az AGRYA közleményéből. A kamara az adóhatóságtól átvett adatbázisból számolta újra azokat a tagdíjakat, amelyeket a tagoknak - a NAK megalakulása után - 2013-ben és 2014-ben be kellett fizetniük. A törvényi szabályozás kötelező agrárkamarai tagságot ír elő az agrárágazati szereplők számára.

Az AGRYA szerint a NAK a különbözet befizetésére kötelezte a gazdálkodókat, ha a korábban ténylegesen lerótt és az adóhatósági adatokból számított tagdíj között eltérést tapasztalt. Emellett meg is büntette az érintett termelőket, akiknek pótlékként a 2014-re megállapított tagdíjkülönbözet 50 százalékát kell megfizetniük.

Egyetlen területen, a tagdíjak beszedésében mutat példás magatartást a NAK, miközben újjászervezett köztestületként több mint két év sem volt elegendő arra, hogy értékelhető kamarai szolgáltatási rendszert alakítson ki - kommentálta az eseményeket közleményében az AGRYA. A szövetség szerint a gazdák körében visszatetszést keltettek a NAK egyes kifizetései is, amelyeket a kamara elsősorban tagi befizetésekből teljesített. A termelők soknak tartják a tisztségviselői tiszteletdíjakat, a gépkocsi vásárlásokat, az irodabérleteket, illetve az országos és helyi adminisztratív munkatársi állományt - szögezte le az AGRYA.

Mi lehet a tagdíjfizetés alapja?
A gazdák számára a mai formában nem elfogadható, hogy nem mezőgazdasági bevételük után is NAK-tagdíjat kell fizetniük - érvel az AGRYA. A tagdíj-megállapítás alapját ugyanis nem csak a mezőgazdasági tevékenységből származó bevétel adja, hanem az adott gazdálkodó teljes éves bevétele. Ez több esetben értelmezésbeli eltérést okozott, és hozzájárult ahhoz, hogy a gazdák pusztán mezőgazdasági tevékenységre szorítkozó tagdíjakat fizettek be - húzta alá közleményében az AGRYA.

A szövetség a helyzet tisztázása érdekében Győrffy Balázshoz NAK-elnökhez fordult - derült ki a közleményből. A szervezet úgy ítéli meg ugyanis, hogy a formálódó agrárkamarai rendszerben nagyobb türelemmel kellene kezelni a mulasztásokat. A gazdáknak most nem szolgáltató, őket segítő szervezetben kell kötelező tagként szerepelniük, hanem elsősorban "a pénzbeszedést szem előtt tartó, jelen formájában öncélú struktúrát tartanak fenn a befizetéseikből, és még bírságolják is őket" - fogalmazott közleményben az AGRYA.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02