2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Élelmiszer

Ez még nagyon vadul hangzik - Jönnek a nyomtatott ételek

Ételeket nyomtatnak ki azokkal az úgynevezett élelmiszernyomtatókkal, amelyek forradalmasíthatják a főzést és az étkezéseket. Az így készült ételeket szinte bármilyen formában ki lehet nyomtatni és tetszés szerint adagolhatnak hozzájuk vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és rostokat is. Néhány európai szupermarketben már tesztelik a nyomtatóval készült süteményeket, egyes éttermekben pedig nyomtatott édességeket is kínálnak.
 
 

Speciális kialakításukkal képesek élelmiszereket nyomtatni azok a nyomtatók, amelyeket legutóbb a hollandiai Venlóban mutattak be egy úgynevezett 3D-s élelmiszernyomtatási konferencián. A jövő ”konyhagépében” a kinyomtatott ételek alapanyagai a tintasugaras nyomtatók patronjaihoz hasonló kazettákban kapnak helyet, így a különféle ételek előállításához csak ezeket a kazettákat kell cserélni. Az alapanyagporok akár harminc évig is eltárolhatók, így a gyártók szerint az új technológia véget vethetne az ételpazarlásnak is.


Fotó: http://3dfoodprintingconference.com/

Többek között pizzákat, édességeket, süteményeket és csokoládékat lehetne így előállítani. Egy cég pedig máris olyan hordozható 3D-s nyomtatót forgalmaz, amely tökéletes alakú gyümölcskaviárt képes formázni. A vállalat a technológia felbukkanását a mikrohullámú sütők egykori megjelenéséhez hasonlította, mivel itt is lényeges, hogy az emberek képesek legyenek elfogadni a nyomtatott ételek térhódítását. 

A Nasa fejlesztette ki
A 3D-s ételnyomtatást eredetileg a Nasa fejlesztette ki asztronauták számára. Mivel az újratölthető alapanyag-tárolók élettartamát harminc évre tervezik, így hosszabb űrutazáshoz is felhasználhatók. Az ételpatronok arra is alkalmassá teszik a rendszert, hogy egyes országok raktárkészleteket halmozzanak fel, és éhínség esetén vegyék igénybe azokat.

Egy másik eszköz lehetővé teszi, hogy tableteken rajzolt formákat is kinyomtathassanak édes zselatinból egy speciális nyomtatófejjel. Szakértők szerint vitaminokat, rostokat, zsírokat és fehérjéket is adagolhatnak az ételekhez, így a megoldás nem csak forradalmi, de egészséges is lehet.

Néhány európai szupermarketben már tesztelik a 3D-s nyomtatóval készült süteményeket. Egyes éttermekben pedig már nyomtatott édességeket is kínálnak – számol be a hu.euronews.com

Az új technológiáról számol be az alábbi videó:


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu