Ez mindenki érdeke - Megkezdődtek az ünnepi razziák

agrarszektor.hu
Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el december elsejétől a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Így kívánják biztosítani, hogy az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, és az ünnepi asztalokra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kiemelt ellenőrzés december végéig tart, és valamennyi, az ünnepekhez kötődő népszerű terméket érinti. A megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek ellenőriznek az ország teljes területén a Nébih koordinálásával.

Az ellenőrzés szempontjából kiemelt termékeket a gasztronómiai hagyományok figyelembe vételével határozta meg a hatóság. Ennek megfelelően fokozottan vizsgálják például a friss húst, a halat és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers- vagy főtthús-készítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket.

A fokozott ellenőrzés a teljes élelmiszerláncra kiterjed, egyaránt érinti az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is. A Nébih kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók és a vállalkozók folyamatos tájékoztatását, ismereteik bővítését. Lényeges követelmény, hogy az élelmiszer-vállalkozók a megnövekedett forgalom mellett is betartsák a szabályokat, helyesen tárolják az élelmiszereket, sértetlen legyen a csomagolásuk, és dokumentált a származásuk.

Az ünnepi időszak ugyanakkor a vásárlók részéről is fokozott figyelmet igényel - hívja fel a figyelmet az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság -, hogy a megnövekedett kínálatból az igényüknek leginkább megfelelő élelmiszerek kerüljenek a vásárlói kosárba. A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák hatékony kezeléséhez továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a Nébih zöld száma, valamint a hatóság egy éve bevezetett mobil alkalmazása, a Nébih Navigátor - tartalmazza a közlemény.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?