Ez most gyilkos versennyé fajulhat - Csődök fenyegethetnek

agrarszektor.hu
Csődhelyzet fenyegetheti a hazai tejtermelőket és tejfeldolgozókat, ha a kiskereskedelmi láncok közelmúltbeli akciós fogyasztói árai tartóssá válnának a hazai piacon. Az utóbbi hetekben több lánc is rendkívül nyomott, 149 forintos literenként áron kínálta az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT), 1,5 százalékos zsírtartalmú dobozos tejeket. Az árletörő hatású akciózások nem biztatók az uniós tejkvóta rendszer április elsejei megszűnése előtt, de a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a hazai piac stabil.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Semmilyen árrést nem alkalmaztak vélhetően azok a kiskereskedelmi láncok, amelyek a közelmúltban akciós áron értékesítették a 1,5 százalékos zsírtartalmú, ultra magas hőmérsékleten kezelt tejeket - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet ésTerméktanács (TT) elnöke. Az elmúlt hetekben több lánc is rendkívül alacsony, 149 forintos literenkénti áron dobta piacara például az Agro Tami elnevezésű szlovák UHT-terméket vagy az Alföldi Tej (AT) Kft. "kokárdás magyar" UHT-tejét. Az AT - a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó szegedi Sole-Mizo Zrt. mellett - ma vezető szerepet tölt be a hazai tejfelvásárlásban, ügyvezető igazgatói posztját pedig éppen a TT-elnök Mélykuti Tibor látja el.

Az akciók pillanatnyilag kedvezhetnek a fogyasztóknak, de a hazai tejtermelők és -feldolgozók csődhelyzetbe jutnának, ha a nyomott kiskereskedelmi árak hosszabb távon is fennmaradnának - mondta a TT elnöke. A 149 forintos literenkénti ár - a 18 százalékos áfát leszámítva - 123 forint körüli nettó árnak felel meg, amely legalább 27-28 forintos csomagolási és egyéb költséget is tartalmaz. Ezek nélkül a 88-89 forintos, literenkénti mai tejfelvásárlási átlagár adódik, amely viszont legalább 15 százalékkal alacsonyabb a fél évvel korábbinál. Mélykuti Tibor szerint a gyártók feldolgozási költségeit még fedezheti, hogy a 1,5 százalékos UHT-tejek előállításakor a 3,7-3,8 százalékos nyerstejből jelentős zsírmennyiséget vonnak ki, de 149 forintos fogyasztói ár mellett hosszabb távon a termelők és a feldolgozók is csak veszthetnek az üzleten. A veszélyes tendenciákat az is mutatja, hogy a nem akciós, 1,5 százalékos UHT-tejek ma 170-300 forintos literenkénti árakon kaphatók a boltokban.

A mostani akciók hátterében elsősorban az áll, hogy az enyhe tél miatt tejtöbblet alakult ki a hazai piacon. Hideg időjárási körülmények között az állatok kevesebbet táplálkoznak, de a meleg tél a tehénállományt az idén (is) "komfortzónában tartotta", és ez most a megtermelt tej növekedésében is megmutatkozik. A tartósan alacsony árak alkalmasak lennének a hazai árak letörésére, de az elnök szerint az akciók ellenére most stabil a tejpiac. A nyári meleg pedig a későbbiekben várhatóan visszafogja majd a tejtermelést, míg az orosz embargó valósíznűsíthető megszüntetése és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) piactisztító hatása a legális kereslet fokozatos élénküléséhez, így a tejárak növekedéséhez vezethet.

Egyes ágazati vélemények szerint ugyanakkor az árcsökkentő kereskedelmi akciók nem tűnnek jó előjelnek az uniós tejkvótarendszer április elsejei megszűnése előtt. Ez az eddigi termelési korlátozások felszámolását jelenti, amely után több nyugat-európai tagország növelheti tejtermelését és többleteit időszakosan más tagállamokban - köztük Magyarországon - dobhatja piacra, letörve ezzel a helyi árakat. Mások viszont úgy vélik, hogy a kvóták eltörlése a magyar cégeknek is jobb esélyt kínálhat arra, hogy fokozzák tejelőállításukat, illetve exportjukat a következő időszakban.


MTI-fotó: Kallos Bea

A magyar éves tejkvóta eddig mintegy 2 milliárd liter volt, de ezt a hazai piaci szereplők nem használták ki. Az éves tejtermelés 1,7-1,8 milliárd körül mozgott, amelyből a tejipari cégek 1,2-1,3 milliárd litert vásároltak fel, a fennmaradó mennyiséget pedig a közvetlen termelői értékesítés és az export tette ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13