2020. szeptember 28. hétfő Vencel

Hírek - Élelmiszer

Ez tényleg rekordév: szenzációs eredményekről számolt be a KSH

8,5%-kal nőtt a mezőgazdaság kibocsátási volumene 2016-ban, amelyhez a növénytermesztés nagyobb, az állattenyésztés kisebb mértékben járult hozzá. Kiemelkedő termésmennyiséget takarítottak be búzából, kukoricából, napraforgóból és repcéből is.
 
 

A növénytermesztés kibocsátásának volumene csaknem 13%-kal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A kukoricakibocsátás több mint harmadával nőtt, de a búza és az árpa is emelkedő volumennel járult hozzá a bővüléshez. A gabonafélék kibocsátása összességében közel ötödével haladta meg a 2015. évit.

A napraforgó és a repce volumene is tekintélyes mértékben emelkedett, így az ipari növények kibocsátása összességében több mint ötödével nőtt. A takarmánynövények és kertészeti termékek kibocsátása az előző évihez képest nem változott jelentősen. A gyümölcsféléké ezzel szemben kis mértékben, a burgonyáé viszont számottevően csökkent. Utóbbinak jelentős árfelhajtó hatása is volt.

MTI-fotó: Sóki Tamás

Az élő állatok kibocsátása 3,9, az állati termékeké 1,2%-kal bővült, az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 3,1%-kal emelkedett. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi áresése az előző évihez hasonlóan folytatódott, ami az egész termékcsoport árszínvonalát visszavetette.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 5,3%-kal nőtt. A volumen 8,5%-os emelkedése mellett az árak 2,9%-kal mérséklődtek. A növénytermesztési és az állattenyésztési termékek áresése is hasonló volt.

A folyó termelőfelhasználás volumene kissé emelkedett (2,4%), árindexe hasonló mértékben, de ellentétes irányban változott. Az első adatok alapján a ráfordítások minden lényeges összetevője bővült.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 17, folyó áron pedig 13%-kal emelkedett. A mezőgazdaság éves munkaerőegységben kifejezett munkaerő-felhasználása 2,2%-kal csökkent.

A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 22%-kal haladta meg a 2015. évit. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme 16%-kal emelkedett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu