Ez a szupergyümölcs lehet a karcsúság természetes titka: te szereted?

Ez a szupergyümölcs lehet a karcsúság természetes titka: te szereted?

agrarszektor.hu
Akár fogyni szeretnél, akár megőriznéd a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja Neked, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérd a célod.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Színe zöld, sárga, vagy éppen sötét lila, formája lehet gömbölyű, hosszúkás vagy tojásdad. Finom, édes csonthéjas gyümölcs. Igen, ez a szilva! A kutatók szerint a szilva igazi szupergyümölcs, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, szorbitolt, K-vitamint, klorogénsavat és káliumot - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A K-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. A szorbitolnak és a rostoknak köszönhető a szilva egyik legközismertebb, tudományosan is alátámasztott élettani hatása a hashajtó (laxatív) hatás, amely - mint természetes módszer - az anyagcsere optimális működését, illetve annak serkentését segíti elő. A szilvában nagy mennyiségű klorogénsav van, amelynek az elhízást megelőző hatását köszönheti. A klorogénsav a polifenolok, a másodlagos anyagcseretermékek közé tartozik, amely legnagyobb mennyiségben a kávéban található, utána az alma, a szilva, a kajszi, a meggy és a körte következik. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, mivel pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Nemcsak a friss szilvának vannak jótékony hatásai, az aszaltszilva szintén nagyon egészséges: hozzájárul a megfelelő bélműködéshez és minden vitamin, hasznos tápanyag megtalálható benne. Természetes K-vitamin-forrás, illetve káliumban gazdag, ezért, ha legalább 100 gramm aszaltszilvát fogyasztunk, akkor az fedezi a napi ajánlott mennyiség 30 százalékát.

Bár a szilva élettani szempontból nagyon értékes gyümölcs és hazánkban 23 fajtáját ismerjük, mégis nagyon keveset, fejenként alig több mint 1 kilogrammot fogyasztunk belőle évente. Az Európai Friss Kalandok program nemcsak a szilva-, hanem általában a gyümölcsfogyasztást népszerűsíti Magyarországon, és igyekszik minél több fiatalt, gyermekes családot megismertetni a zöldségek és gyümölcsök egészségmegőrző hatásaival.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?