Ezek a cégek lettek az élelmiszeripari pályázatok legnagyobb nyertesei

Ezek a cégek lettek az élelmiszeripari pályázatok legnagyobb nyertesei

agrarszektor.hu
Több száz élelmiszeripari beruházás valósulhat meg a 2014 és 2020 között elérhető európai uniós támogatásokból. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy a Vidékfejlesztési Programban az élelmiszer-feldolgozóknak meghirdetett felhívásokon eddig összesen 886 kérelem nyert támogatást, a megítélt forrás pedig megközelíti a 158 milliárd forintot. A megítélt támogatások oroszlánrészét két ágazat tudhatja magáénak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István tájékoztatása szerint az ágazat által elérhető támogatásokból a legnagyobb szeletet a zöldség-gyümölcs feldolgozással, illetve tartósítással foglalkozó vállalkozások, valamint a húsipari cégek hasították ki. A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban a zöldség-gyümölcs feldolgozással kapcsolatban összesen 367 pályázat volt eredményes, míg a húsfeldolgozást, tartósítást és húskészítménygyártást érintő projektek közül 246 kapott támogatást. Előbbiek esetében az elnyert támogatás összege a 67,7 milliárd forintot is meghaladta, míg az utóbbiak részére közel 38 milliárd forintot ítéltek meg, írta meg a Magyar Nemzet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A tejfeldolgozással és az italgyártással foglalkozó vállalkozások közel azonos eredményt értek el ezeken a pályázatokon. Az előbbi projektekből 64, az utóbbiak közül pedig 63 valósulhatott meg. A tejfeldolgozással kapcsolatos beruházások megvalósítására 12,6 milliárd forint, az italgyártással foglalkozó vállalatok terveinek megvalósítására pedig közel 11,2 milliárd forint állt az ágazati szereplők rendelkezésére. Az élelmiszeripar számára meghirdetett pályázatokon a legkisebb arányban a sütőipar képviseltette magát. Az ágazatból összesen négy támogatási kérelem kapott pozitív bírálatot, és az elnyert összeg is alig haladja meg a 700 millió forintot. A miniszter ugyanakkor mindenkit emlékeztetett arra, hogy a különböző ágazatokhoz tartozó kérelmeknek ugyanazon feltételeknek kellett megfelelniük, a felhívásokon belül egyetlen csoportnak sem különített el keretet a tárca.

Egyetlen ágazatot sem részesítettünk előnyben, a benyújtott kérelmek száma és a nyertesek közti arányok tehát teljes egészében a piaci igényeket tükrözték

 - mutatott rá Nagy István.

Az élelmiszeripar fejlesztését egyébként kiemelt célként kezeli a kormányzat, ezt a számok is mutatják: a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban több mint 360 milliárd forint áramlott az ágazatba. Erről nemrég Zsigó Róbert, a szaktárca területért felelős államtitkára beszélt. Elmondása szerint ez a szemlélet a jövőben is megmarad, ezért az új támogatási ciklus előkészítése során továbbra is fontos célterület lesz az élelmiszeripar. Emellett az államtitkár szerint már előkészítés alatt van egy új finanszírozási program, amely - a jövő évi költségvetés terhére - célzottan az élelmiszeripari fejlesztéseket hivatott támogatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58