Ezer tonna rossz élelmiszert is megehetünk naponta

agrarszektor.hu
Ezért lehetnek nagy fogások, ha rászállnak a csalókra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai lakosság 10-20 ezer tonna élelmiszert fogyaszt el naponta, amelynek 3-5 százaléka lehet problémás. Ez azt jelenti, hogy naponta 300-1000 tonna olyan terméket eszünk meg, amellyel szemben valamilyen kifogások merülhetnek fel. A hatóságok összesen 3 ezer tonna, fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert vontak ki a kereskedelmi forgalomból az elmúlt másfél évben, amióta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatósága működik. Ezzel összefüggésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 8,5 milliárd forint adóelkerülést tárt fel.

Naponta 1-2 kilogramm élelmiszert fogyasztunk el fejenként, így a magyar lakosság napi szinten 10-20 ezer tonna terméket ehet meg. Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője korábban úgy foglalt állást, hogy az élelmiszerek 3-5 százalékával lehet gond. Ebből az következik, hogy naponta 300-1000 tonna olyan élelmiszer fogyhat el, amellyel szemben valamilyen kifogás merülhet fel.

A Nébih nyilatkozatai szerint ugyanakkor jelentősen nőtt a felderített ügyek száma azóta, hogy a hivatal kiemelt ügyek igazgatósága (küi) 2012 szeptemberében megalakult. Az elmúlt másfél évben ugyanis mintegy háromezer tonnányi fogyasztásra alkalmatlan, illetve nem nyomon követhető terméket vontak ki a hazai élelmiszerláncból, ezzel pedig a NAV számításai szerint körülbelül 8,5 milliárd forintnyi adóelkerülést sikerült megállapítani.

Az országos hatáskörű küi a feketegazdaság és feketekereskedelem elleni fellépés érdekében a társhatóságokkal - a NAV-val és a rendőrséggel - is együttműködik - közölte a napokban feltárt, Pest megyei nagy fogás kapcsán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Mint ismert, a hatóságok egy olyan bűnszervezetet füleltek le, amely megsemmisítés helyett átcsomagolt, majd újra piacra dobott lejárt szavatosságú élelmiszereket.

A VM szerint a kormány a Nébih korábbi létrehozásával átalakította és megerősítette a magyarországi élelmiszerlánc-biztonság felügyeleti rendszert, így már a termőföldtől az asztalig ellenőrzi a magyar élelmiszer-ellátást. A hatóságok a Pest megyeihez mérhető, nagy értékű visszaéléseket sikeresen feltárják, egyben a jogszabályok teljes szigorával le tudnak sújtani az elkövetőkre - hívja fel a figyelmet a VM.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02