Ezért megőrülhetnek a motorosok: sárgarépából bukósisak

agrarszektor.hu
A fenntartható zöldségtermesztés része a hulladékfeldolgozás, amelyre skót kutatók teljesen újszerű megoldást dolgoztak ki. Gyökérzöldségek rostjaiból készítenek erős és rugalmas anyagot, amelyből bukósisakokat és védőöltözeteket gyárthatnak a közeljövőben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két skót kutató évek óta foglalkozik élelmiszerhulladékok hasznosításával. Eleinte azért választották a répát alapanyagként, mert olcsó és könnyen hozzáférhető. A rostok feldolgozása során azonban rájöttek, hogy a répa és más gyökérzöldségek kifejezetten jó nano-cellulóz források. A kutatók Currannak (az ősi kelta gael nyelven a szó jelentése répa) nevezték el a répából előállított könnyű, rugalmas és erős anyagot, amelynek felhasználási lehetőségeit Európai Uniós támogatás segítségével derítették fel.

Eszerint - számol be a Smithsonian Magazin - a legcélszerűbb és "legzöldebb", ha bukósisakokat és védőöltözeteket gyártanak a speciális cellulózból. Az ilyen felszereléseket ma főként szénszálas anyagokból készítik, ezek nem szerezhetők be megújuló forrásból, így kézenfekvő lenne a nyersanyagot környezetbarát alternatívára cserélni.

A Curran alkalmas lehet erre, hiszen könnyű, jól formázható és meglepően erős. A sikeres laborkísérleteket követően most felmérik, hogy a nano-cellulóz tömeggyártása gazdaságosan megszervezhető-e. Ha a válasz igen, akkor hamarosan szörfdeszkákkal és mobilházakba szánt szigetelőkkel és bővülhet a termékpaletta.

Forrás: blog.syngenta.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?