Ezt kell tenni, ha nem akarunk csalódni a húsvéti sonkában

agrarszektor.hu
Sok buktatója lehet a vásárlásnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alaposan vegyük szemügyre azt a sonkát, amelyet a húsvéti ünnepekre meg akarunk venni - tanácsolja a Pick Szeged Zrt. és a Tesco. Jó tájékozódással ki lehet szűrni a vásárlási kockázatokat.

Piaci adatok szerint a füstölt húsok értékesítése a Húsvétot megelőző egy hónapban a szokásos forgalom négyszeresére növekszik, meghaladva a 4 ezer tonnát - derült ki a Tescoés a Pick Szeged Zrt. közös tájékoztatóján. Ilyenkor a hagyományokhoz igazodóan ugrásszerűen nő a kereslet a jó minőségű füstölt sonkák iránt.

Roham az ünnepek előtt

A magyar háziasszonyok már az ünnepet megelőző hetekben igyekeznek megvásárolni az ünnepi menü legfontosabb termékeit, a húsvéti kötözött sonkát és húsvéti füstölt tarját. A számokból is egyértelmű, hogy a magyar emberek döntő többsége számára manapság is fontos, hogy húsvétkor kerüljön sonka az asztalra, amit hagyományosan otthon, családi körben főznek meg. A legjellemzőbb választás a kötözött sonka, bár megfigyelhető, hogy egyre több fogyasztó keresi azokat a termékeket, melyeknek látható a metszéslapja, így pontosabb képet ad a vásárlónak a termék minőségéről.

"Sonka választásánál legelső teendőnk, hogy alaposan szemügyre vegyük a terméket" - tanácsolja a vásárlóknak Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere. "A jó minőségű füstölt sonka jellemzője, hogy "pácérett", azaz a terméket megvágva a metszéslapja egyöntetűen bordó, sötétrózsaszín. Alapvető elvárás, hogy a sonka ne legyen "véraláfutásos", a bőrös részen esetleg rosszul szőrtelenített. A termék állománya tapintásra nem lehet puha, nyomás nélkül levet engedő vagy éppenséggel túl kemény, beszáradt. Jó minőségű sonka esetében zsír-, folyadék-, só- vagy zselékiválást nem láthatunk a csomagoláson. Mindenképp tanulmányozzuk át a termék címkéjét, mely tájékoztat a pontos jellemzőkről - olyan terméket, melyről hiányzik a címke, ne vegyünk meg!". Szántó Zoltán szerint olyan helyen vásároljuk a sonkát, ahol egyébként is veszünk húst, húskészítményt, kerüljük az ismeretlen eredetű termékeket.

Főzve vagy nyersen?

"A Pick az ünnepre a Békebeli márkanév alatt futó termékeit kínálja, melyeket a minőség iránt elkötelezett, tradicionális ízeket kedvelőknek ajánl. Ez ízlés szerint lehet tarja, füstölt lapocka, kötözött sonka, frikandó sonka. Minden Békebeli húsvéti termékünket száraz sózással pácoljuk és hagyományos módon, kemény bükkfa forgáccsal füstöljük. A magyar fogyasztási szokásoknak megfelelően főzve, de akár nyersen is fogyaszthatóak" - mutatja be a Pick termékeit Szántó Zoltán.

A kereskedelem és a gyártók igyekeznek minél szélesebb kínálattal kielégíteni a fogyasztók eltérő igényeit. Hazánkban először a Tesco vezette be a piacra saját márkás termékeit 2001-ben - a szortimentben közel egy évtizede húsvéti sonka is szerepel. A ma kapható közel háromezer, az áruházlánc nevét viselő termék minőségét a Tesco rendkívül szigorú minőségbiztosítási keretrendszere szavatolja.

A brit sztenderdek is számítanak

"Fontos hangsúlyozni, hogy nem elég csak a helyi minőségbiztosítási szabványoknak megfelelni. A Tesconál a sajátmárkás beszállítóknak a brit sztenderdeknek is meg kell felelniük. Sok beszállító azért nem tud partnerünk lenni, mert nem tudja teljesíteni azon minőségbiztosítási követelményeket, amelyeket előírunk és rendszeresen auditálunk. A Pick Szeged Zrt. a piacon képviselt minőségével fontos beszállítónk közé tartozik húsvéti szortimentünk kapcsán is " - foglalta össze a hátteret Orosz András, a Tesco marketing operációs vezetője.

A Tesco széles húsvéti sonka választékkal készül az ünnepekre. A sajátmárkás termékek között megtalálható lesz a csontnélküli sertés combból készített Tesco füstölt parasztsonka, amely nyersen, főzve vagy sütve is fogyasztható. Ízében és illatában is finoman érződik a bükkfaforgáccsal történt füstölés. A sajátmárkás húsvéti termékkínálat másik népszerű terméke a főtt füstölt frikandó sonka, mely modern pácolási technológiával gyártott, gyorspáccal készül. A porhanyós húst sós-füstös íz jellemzi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?