Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen tejterméket árulnak a magyar boltokban

Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen tejterméket árulnak a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Noha Magyarország tejből és tejtermékből szinte teljesen önellátó, évről évre egyre több külföldi termék kerül a magyar boltok polcaira. Az elmúlt évben különösen a sűrített és az édesített tejek és tejszínek importja volt jelentős, de a sajt és a túró termékcsaládba tartozó élelmiszerek behozatala is növekedett. Ezek az élelmiszerek jellemzően Németországból, Szlovákiából és Ausztriából származtak. Mindeközben a magyarországi fölözött és félzsíros nyerstej exportja erősen csökkent. Ez azonban jó hír, mivel arra utal, hogy az alapanyagok importja helyett egyre inkább a feldolgozott termékek kivitele válik meghatározóvá. Magyarország 2021-ben ugyan kevesebb tejet, vajat, vajkrémet és savanyított tejterméket exportált, ám a túrók és sajtok, valamint a sűrített és édesített tej és tejszín kivitele határozottan emelkedett az előző évihez képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) elemzése szerint a tejtermékek világkereskedelmét meghatározó országok tejtermelése 1%-kal bővült, míg a sajt globális termelése 2%-kal nőtt 2021-ben az előző évhez képest. Ezzel szemben a teljes tejpor előállítása 1%-kal, a nem zsíros szárított tejé pedig 2%-kal csökkent - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb jelentésében. Ehhez képest az Európai Unióban a tejszín előállítása 3%-kal, a sajté 2%-kal nőtt, míg a folyadéktejé 1%-kal, a sűrített tejé és a savanyított tejtermékeké egyaránt 2%-kal, a vajé 3%-kal, a sovány tejporé 6%-kal, a teljes tejporé 12%-kal csökkent 2021-ben 2020-hoz képest. A sajt termelésének növekedéséhez és a teljes tejpor termelésének csökkenéséhez hozzájárult, hogy a harmadik országokba irányulókivitelük volumene 6%-kal nőtt, illetve 11%-kal csökkent.

Az USDA szerint egyébként a globális tejkínálat növekedése 1% körül lehet 2022-ben. A nem zsíros szárított tej és vaj globális termése egyaránt 3%-kal, a sajté pedig 1%-kal nőhet, míg a teljes tejporé nem módosul számottevően 2022-ben az előző évihez viszonyítva. Az Európai Unióban a tejsavó termelése 3%-kal, a sovány tejporé 2%-kal, a sajté, a vajé és a teljes tejporé egyaránt 3%-kal nőhet, míg a friss tejtermékeké nem változik jelentősen.

Az Európai Bizottság által nyilvánossára hozott elemzés alapján 2021-ben a nyerstej ára egész évben emelkedett, ám ennek ellenére az EU tejtermelése mintegy 0,4%-kal esett vissza, ami 2009 óta az első termeléscsökkenés volt. Az emelkedő költségek lassították a tejhozam növekedését (1,2%), és a vártnál erősebb, összességében 1,5%-os tejelő állomány-csökkenést eredményeztek. Erről bővebb információk itt találhatóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU tejtermelése ezért 2022 első felében tovább csökkenhet, majd az év végén enyhén javulhat. Az előrejelzés szerint összességében az egész évre vonatkozóan a várható termelésnövekedés 1%-os lesz, azonban az EU tejelő állománya 1%-kal tovább csökkenhet. A növekvő infláció és az inputköltségek valószínűleg az elkövetkezendő időszakban nagyobb nyomást gyakorolnak majd a tejtermékek fogyasztói áraira is. Ez a folyamat Magyarországon már el is kezdődött, amint arról Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója is beszámolt a napokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021 december 1-jén 2%-kal, 420 ezer egyedre nőtt a tehenek állománya az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH egy régebbi elemzése arra jutott, hogy a magyar tehénállomány öt év alatt összességében 58 ezer példánnyal gyarapodott. Azonban a tejhasznú és a kettős hasznosítású tehenek száma az elmúlt év során mintegy 6 ezerrel csökkent, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A boltokban található kínálatot a hazai tej és tejtermékek mellett azonban évről évre növekvő mértékben az importtermékek egészítik ki. A KSH adatai szerint a sajt és túró termékcsalád behozatala 1%-kal bővült 2021-ben az előző évhez viszonyítva, míg a savanyított tejtermékeké 1%-kal, a dobozos tejé 6%-kal, a vaj és vajkrém termékcsoporté 7%-kal, a tejsavóé 26%-kal csökkent ugyanebben az időszakban. A sajt és túró 56%-a Németországból származott. A teljes nyerstej behozatala 64%-kal csökkent: ennek csaknem fele Szlovákiából, 35%-a pedig Ausztriából érkezett. A sűrített vagy édesített tej és tejszín importja 14%-kal volt magasabb a vizsgált időszakban.

Az AKI PÁIR értesülései alapján a nyerstej felvásárlása 2021-ben 4%-kal emelkedett az előző évihez viszonyítva. A felvásárolt nyerstej zsírtartalma nem változott, míg a fehérjetartalma 0,02 százalékponttal javult egy év alatt (fehérje: 3,34%; zsír 3,71%). A KSH adatai szerint Magyarország tej- és tejtermék-külkereskedelmi egyenlege értékben 19%-kal romlott 2021-ben az előző évihez képest, az export árbevétele 5%-kal, az import értéke 6%-kal nőtt. A teljes zsírtartalmú nyerstej exportjának mennyisége 16%-kal bővült, míg a fölözötté 17%-kal, a félzsírosé 58%-kal csökkent. Ez azonban pozitív fejlemény, mert - ahogy arra Szautner Péter, a Tej Terméktanács társelnöke és a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója is rámutatott - ez azt jelenti, hogy a kivitel termékszerkezete kedvező irányban változott, azaz kevesebb alapanyag és több feldolgozott termék került kivitelre. Ezzel párhuzamosan a hazai feldolgozók által felvásárolt és feldolgozott tejmennyiség is nőtt. A szakember ugyanakkor jelezte, hogy elkerülhetetlen a tejtermékek árának emelkedése.

EZ IS ÉRDEKELHET

2021-ben a sajt és túró termékcsoport, a sűrített vagy édesített tej és tejszín kivételével valamennyi tejtermék exportja csökkent vagy stagnált. A dobozos tej kivitele mennyiségben 38%-kal, a vaj és vajkrém termékcsoporté 42%-kal, a savanyított tejtermékeké 19%-kal csökkent, a tejsavóé stagnált, míg a sajt vagy túró termékcsoporté 12%-kal, a sűrített vagy édesített tej és tejszíné 51%-kal bővült 2021-ben az előző évihez viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint a 2,8%-os zsírtartalmú friss dobozos tej belföldi értékesítése 2%-kal, az ugyanilyen zsírtartalmú tartós dobozos tejé 3%-kal, az 1,5%-os zsírtartlmú tartós dobozos tejé 5%-kal, míg a 2,8%-os zsírtartalmú friss zacskós tejé 37%-kal csökkent 2021-ben az előző évihez képest. A hazai gyártású tejtermékek közül a trappista sajt és a natúr joghurt belföldi értékesítése egyaránt 11%-kal, a gyümölcsös joghurté 3%-kal, a kefíré 2%-kal nőtt, míg az adagolt vajé, a tehéntúróé és az ömlesztett sajté egyaránt 2%-kal, a vajkrémé és a tejfölé egyaránt 5%-kal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55