Ezzel tényleg odaléphetnek az áfacsalóknak!

agrarszektor.hu
Példaértékű áruforgalom-ellenőrzési rendszert vezet be 2015. január 1-jétől a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Feláll az úgynevezett Trade Controllt (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert), amelynek célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kormány minden eszközzel fellép az áfacsalások és a különböző visszaélések ellen. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) jelenleg is több büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozások adószakmai, és bűnügyi szakterületek bevonásával zajlanak. A múlt héten hozta nyilvánosságra a nemzetgazdasági miniszter, hogy lebukott egy több éve működő bűnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt és áfabefizetés nélkül hozott be Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából különböző élelmiszeripari termékeket - például cukrot, étolajat, kávét. A kár meghaladja a 2 milliárd forintot.

A NAV csak ehhez az egy ügyhöz kapcsolódóan több mint 450 helyszínen tartott összehangolt akciót, házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. Mindennek eredményeként sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét, és tovább 16 személy gyanúsított az ügyben. 8-an vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, 4-en előzetes letartóztatásban.

Iparszerűek és szervezettek lettek azok a visszaélések, amelyeken keresztül a nemzetközi bűnszervezetek rendszeresen megcsapolják a nemzeti költségvetéseket, éppen ezért a négy visegrádi ország, valamint Németország és Ausztria szakminisztere október elején Prágában abban állapodott meg, hogy az adóhivatalok szorosabb együttműködnek az adócsalások elleni harcban.

A láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében a tételes áfaösszesítő összeghatára 1 millió forintra csökken a jelenlegi 2 millió forintról. A jogosulatlan áfa-visszaigénylések megelőzése érdekében az újonnan alakuló vállalkozásoknak havonta kell áfát bevallaniuk. Az élő- és félsertésre vonatkozó áfa csökkentés kedvező tapasztalatait figyelembe véve január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a "köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testek értékesítésére" alkalmazandó áfa kulcs. A szarvasmarhafélék, juh és kecske értékesítése során tapasztalható áfacsalások és számla nélküli értékesítések visszaszorítása érdekében lép a kormány, ez nem a bolti árat terhelő áfá-t jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetett áfát - áll a minisztérium közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03