2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Élelmiszer

Fazekas: Erdélyben is készülhessen pálinka

Keresi Magyarország a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák a pálinka megnevezést. A kormány az idén összesen 520 millió forintot fordít a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Jelenleg a pálinka földrajzi eredetvédelemmel rendelkezik az EU-ban, és csak Magyarországon, illetve négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Továbbra is keresik ugyanakkor a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák termékükre a pálinka megnevezést – tette hozzá.

A miniszter tájékoztatása szerint első körben a kormány 2018-ra százmillió forintot fogadott el a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére, és ezt egy újabb döntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a falugazdász hálózatba. Őket a térség gazdaszervezeteinek ajánlásával válogatják ki.

A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában és a szakoktatási hozzáférésben működnek közre. Emellett átadják a szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, amelyeken tevékenykednek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu