Fejenként 2 kiló ennivalót termelünk - Sok ez vagy kevés?

agrarszektor.hu
2017-ben 7 százalékkal több élelmiszert termelünk, mint 10 évvel azelőtt, és csaknem 20 százalékkal több húst, mint az előző öt év átlagában. Különösen a baromfiszektor kibocsátása erősödött, itt a többlet már 25 százalék körül jár. Bőven jut belőle exportra is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2017-ben hazánkban a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm (2 kg/fő/nap) volt, mely az előző évhez képest nem változott. A hazai felhasználás két év alatt 2 százalékkal 2010-hez mérten 6,7 százalékkal bővült - áll a NAK Élelmiszeripari hírlevelében.  A bázisévet megelőző tíz évet tekintve 2016-ban és 2017-ben volt a legmagasabb az egy főre jutó élelmiszer mennyisége, és a 2017. évi szint jellemezte a 2000-es évek közepét.

Az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát jelentő állati eredetű termékek(hús, hal, tej, tojás) fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1 százalékkal nőtt. Az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 g/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban.

A 2017. évi húskínálat az előző öt év átlagát majdnem 20 százalékkal haladta meg.
 

A rendelkezésre álló összes húsmennyiségen belül változatlanul a baromfihús aránya a legnagyobb (47%), részesedése valamelyest nőtt 2016-hoz képest. Az egy főre jutó baromfihús (34 kg) az előző évhez viszonyítva 3,5 kilogrammal, 2012-2016 átlagához mérten 6 kilogrammal, mintegy negyedével volt több.A sertéshúskínálat 1 kilogrammal nőtt, éves viszonylatban és meghaladta a 30 kilogrammot egy főre vetítve. Ez a mennyiség 15 százalékkal felülmúlta a megelőző öt év átlagát, ugyanakkor a sertéshús részesedése (43%) 2017-ben alig érzékelhetően mérséklődött. A rendelkezésre álló marhahús egy főre jutó mennyisége változatlanul 3 kilogramm volt, részesedése mindössze 4 százalék.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-os adatai szerint az egy főre jutó húsfogyasztás 66,4 kilogramm volt, amelyből a sertéshús 29,3 kilogrammot, míg a baromfi 30 kilogrammot képviselt. Ez a mennyiség naponta mintegy 200 gramm húsnak felelt meg. Vagyis a hústermelés és -fogyasztás a sertés esetében nagyjából egyensúlyban van, baromfiból azonban bőven jut exportra is, hiszena  termelés 11,7 százalékkal felülmúlja a belföldi igényeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?