2019. október 23. szerda Gyöngyi

Hírek - Élelmiszer

Fejlesztések a Magyarbólyi Pálinkaüzemben

Mintegy 30 százalékkal növekedett a Magyarbólyi Pálinkaüzem gyártási kapacitása, illetve megépült egy, az üzembiztos működéséhez elengedhetetlen szellőzőrendszer is, amely az energiafelhasználás szempontjából is kiemelt jelentőségű beruházás. Mindezek mellett az üzemben a korábbiaknál is magasabb minőségű pálinkagyártásra lett lehetőség azon fejlesztések által, amelyeket az üzem az Új Széchenyi Terv keretei között valósíthatott meg.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A pályázatnak köszönhetően üzembe helyezett 300 hektoliteres erjesztő tartály által lehetővé vált, hogy a gyártási kapacitás harmadával bővüljön, de jelentős megtakarítások érhetőek el az energiafelhasználás területén is, a technológiai hő-visszanyerő berendezés a napi 7-8 köbméter mennyiségű elfolyó meleg víz jelentős részét hűti vissza további energiafelhasználás nélkül, hogy a hűtőrendszerben ismételten felhasználásra kerülhessen. Mindezek mellett a törköly-rakodó (BOBCAT) kisgép használata a törköly őszi időszakban nagy mennyiségben történő beszállításakor kiemelten szükséges. „Cégünk a korábbiakban is élen járt a térség fejlődése, a foglalkoztatottság bővítése és a környezetvédelem terén történő korszerűsítés kérdésében, a 2012-ben eszközölt beruházások által a Villányi régióban betöltött vezető szerepe azonban tovább fokozódott.” – mondta el Deák György, az üzem ügyvezetője.

Különböző szempontból, de a korszerűsítések mindegyike jelentős változást hozott az üzem működésébe. Míg a szellőzőrendszernek alapvetően tűzvédelmi vonatkozásban van jelentősége, a hő-visszanyerő berendezés működése környezetvédelmi és költségcsökkentési célokat szolgál. A rakodógép munkába állításával a törköly kezelés folyamata lerövidült, az időráfordítás csökkenése további járulékos haszonnal jár, valamint csökkent ezáltal a minőségromlás esélye is. A legmeghatározóbb fejlesztésnek azonban kétségkívül a cefreerjesztő üzembe állása tekinthető, egyrészt ez közvetlenül hatással van az üzem termelékenységére és az előállított termékek minőségére, másrészt a legerősebb multiplikáló hatás is ezen beruházás révén jelentkezik.

A szőlőtörköly és a borseprő magyarbólyi pálinka üzembe történő beszállítását direkt módon végzik a régió borászatai. Az üzem gyakorlatilag korlátlan mennyiségben veszi át a törkölypálinka alapanyagát. Az üzemben történő fejlesztések tovagyűrűző hatással a folyamatban részt vevőkre is kiterjednek. Elsősorban az alapanyag beszállítóira, a borászatokra, hiszen a bortermelés során, mint melléktermék jelentkező szőlőtörköly, illetve borseprő ártalmatlanításáról nem kell gondoskodniuk, mivel az ily módon termék előállításban hasznosul. „Az új fejlesztéseknek köszönhetően a borászokkal való kapcsolat várhatóan még inkább stabillá válik, így a borászatok is nagyobb biztonsággal fejleszthetik vállalkozásukat, a fejlődés pedig kihat a bor- és pálinka termékek és az egész régió versenyképességére ezzel további új munkahelyek létrejöttét támogatva a térségben.” – magyarázza Deák György.

Az üzemben alkalmazott munkavállalók csoportja szintén közvetlenül érintett. A fejlesztések következményeként a cég a 2012-es évben közel 20 új munkahelyet teremtett, ami a mai gazdasági helyzetben kiemelkedőnek tekinthető. „A megnövekedett kapacitás által várhatóan növekszik az üzem alapanyag felvétele, amely a borászatokon kívül a szállítmányozást végző szereplőkre is pozitív hatással bír. A technológiai fejlesztés a helyi adóbevételek növekedése által a régió erősítésével is együtt jár, mivel a magasabb termék-minőség optimális esetben árbevétel növekedést eredményez.” – tette hozzá a pálinkaüzem ügyvezetője.

A magyarbólyi pálinkaüzem olyan országszerte elismert termékeket állít elő, mint a Villányi Pálinka – prémium pálinka család, az EXR – prémium brandy, a Pincemester- és a Delírium pálinkák. A fejlesztésektől a cég a magasabb minőség és a nagyobb termelési kapacitás által erőteljesebb piaci megjelenésre és a márka presztízsének további emelkedésére számít. Végeredményben természetesen a minőségi pálinkák fogyasztói körében való egyre szélesebb ismertség kialakítása a célkitűzés elsősorban a hipermarketek polcain, illetve a fesztiválokon való megjelenés erősítésével.

Magyarbóly Magyarország egyik leghíresebb borvidéke, a Villányi-Siklósi borvidék vonzáskörzetébe tartozik. 2008 óta üzemel itt a pálinkafőzde, amely a helyi szőlőtermelésre, illetve a régió kitűnő gyümölcseire alapozva kezdte meg működését. Prémium minőségű törkölypálinkáit a villányi borászatok melléktermékeinek felhasználásával készíti. Gyümölcspálinkáinak alapanyagát szintén a térség termelőitől szerzi be, így az üzem minden szállal a Villányi régióhoz kötődik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu