2020. augusztus 14. péntek Marcell

Hírek - Élelmiszer

Fejlesztések a Magyarbólyi Pálinkaüzemben

Mintegy 30 százalékkal növekedett a Magyarbólyi Pálinkaüzem gyártási kapacitása, illetve megépült egy, az üzembiztos működéséhez elengedhetetlen szellőzőrendszer is, amely az energiafelhasználás szempontjából is kiemelt jelentőségű beruházás. Mindezek mellett az üzemben a korábbiaknál is magasabb minőségű pálinkagyártásra lett lehetőség azon fejlesztések által, amelyeket az üzem az Új Széchenyi Terv keretei között valósíthatott meg.
 
 

A pályázatnak köszönhetően üzembe helyezett 300 hektoliteres erjesztő tartály által lehetővé vált, hogy a gyártási kapacitás harmadával bővüljön, de jelentős megtakarítások érhetőek el az energiafelhasználás területén is, a technológiai hő-visszanyerő berendezés a napi 7-8 köbméter mennyiségű elfolyó meleg víz jelentős részét hűti vissza további energiafelhasználás nélkül, hogy a hűtőrendszerben ismételten felhasználásra kerülhessen. Mindezek mellett a törköly-rakodó (BOBCAT) kisgép használata a törköly őszi időszakban nagy mennyiségben történő beszállításakor kiemelten szükséges. „Cégünk a korábbiakban is élen járt a térség fejlődése, a foglalkoztatottság bővítése és a környezetvédelem terén történő korszerűsítés kérdésében, a 2012-ben eszközölt beruházások által a Villányi régióban betöltött vezető szerepe azonban tovább fokozódott.” – mondta el Deák György, az üzem ügyvezetője.

Különböző szempontból, de a korszerűsítések mindegyike jelentős változást hozott az üzem működésébe. Míg a szellőzőrendszernek alapvetően tűzvédelmi vonatkozásban van jelentősége, a hő-visszanyerő berendezés működése környezetvédelmi és költségcsökkentési célokat szolgál. A rakodógép munkába állításával a törköly kezelés folyamata lerövidült, az időráfordítás csökkenése további járulékos haszonnal jár, valamint csökkent ezáltal a minőségromlás esélye is. A legmeghatározóbb fejlesztésnek azonban kétségkívül a cefreerjesztő üzembe állása tekinthető, egyrészt ez közvetlenül hatással van az üzem termelékenységére és az előállított termékek minőségére, másrészt a legerősebb multiplikáló hatás is ezen beruházás révén jelentkezik.

A szőlőtörköly és a borseprő magyarbólyi pálinka üzembe történő beszállítását direkt módon végzik a régió borászatai. Az üzem gyakorlatilag korlátlan mennyiségben veszi át a törkölypálinka alapanyagát. Az üzemben történő fejlesztések tovagyűrűző hatással a folyamatban részt vevőkre is kiterjednek. Elsősorban az alapanyag beszállítóira, a borászatokra, hiszen a bortermelés során, mint melléktermék jelentkező szőlőtörköly, illetve borseprő ártalmatlanításáról nem kell gondoskodniuk, mivel az ily módon termék előállításban hasznosul. „Az új fejlesztéseknek köszönhetően a borászokkal való kapcsolat várhatóan még inkább stabillá válik, így a borászatok is nagyobb biztonsággal fejleszthetik vállalkozásukat, a fejlődés pedig kihat a bor- és pálinka termékek és az egész régió versenyképességére ezzel további új munkahelyek létrejöttét támogatva a térségben.” – magyarázza Deák György.

Az üzemben alkalmazott munkavállalók csoportja szintén közvetlenül érintett. A fejlesztések következményeként a cég a 2012-es évben közel 20 új munkahelyet teremtett, ami a mai gazdasági helyzetben kiemelkedőnek tekinthető. „A megnövekedett kapacitás által várhatóan növekszik az üzem alapanyag felvétele, amely a borászatokon kívül a szállítmányozást végző szereplőkre is pozitív hatással bír. A technológiai fejlesztés a helyi adóbevételek növekedése által a régió erősítésével is együtt jár, mivel a magasabb termék-minőség optimális esetben árbevétel növekedést eredményez.” – tette hozzá a pálinkaüzem ügyvezetője.

A magyarbólyi pálinkaüzem olyan országszerte elismert termékeket állít elő, mint a Villányi Pálinka – prémium pálinka család, az EXR – prémium brandy, a Pincemester- és a Delírium pálinkák. A fejlesztésektől a cég a magasabb minőség és a nagyobb termelési kapacitás által erőteljesebb piaci megjelenésre és a márka presztízsének további emelkedésére számít. Végeredményben természetesen a minőségi pálinkák fogyasztói körében való egyre szélesebb ismertség kialakítása a célkitűzés elsősorban a hipermarketek polcain, illetve a fesztiválokon való megjelenés erősítésével.

Magyarbóly Magyarország egyik leghíresebb borvidéke, a Villányi-Siklósi borvidék vonzáskörzetébe tartozik. 2008 óta üzemel itt a pálinkafőzde, amely a helyi szőlőtermelésre, illetve a régió kitűnő gyümölcseire alapozva kezdte meg működését. Prémium minőségű törkölypálinkáit a villányi borászatok melléktermékeinek felhasználásával készíti. Gyümölcspálinkáinak alapanyagát szintén a térség termelőitől szerzi be, így az üzem minden szállal a Villányi régióhoz kötődik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu