Félelmetes adatok: ezekben az élelmiszerekben van a legtöbb növényvédő szer

Félelmetes adatok: ezekben az élelmiszerekben van a legtöbb növényvédő szer

agrarszektor.hu
Már elérhető az Európai Unióban az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról szóló legfrissebb jelentés, amely áttekintést nyújt az Unió területén széles körben fogyasztott élelmiszerekből összeállított termékkosár szermaradék szintjeiről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2019-ben összesen 96 302 minta vizsgálatára került sor, melyek 96,1%-a a jogszabályban maximálisan megengedett szermaradék értékek alatt maradt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EUCP) keretében elemzett részminta (12 579) 98%-a volt a rendeletben meghatározott határokon belül - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Az EUCP keretein belül 12 élelmiszer-termékből - alma, fejeskáposzta, saláta, őszibarack, spenót, eper, paradicsom, zab (szem), árpa (szem), bor (vörös és fehér), tehéntej és sertészsír - véletlenszerűen gyűjtött mintákat vizsgáltak a tagállamok. Az elemzett minták közül:

  • 6674 (53%) nem tartalmazott mérhető mennyiségű szermaradékot,
  • 5664 (45%) egy vagy több szermaradékot tartalmazott a megengedett szint alatt vagy azzal egyenlő koncentrációban,
  • 241 (2%) tartalmazott olyan szermaradékokat, amelyek meghaladják az engedélyezett határértéket, és ezek 1%-a vezetett jogi lépésekhez.

Az összehangolt program hasonló termékkosarakat fed le hároméves rotáció alatt, ami azt jelenti, hogy bizonyos termékek esetében felfelé vagy lefelé mutató tendenciák észlelhetők. 2016-hoz képest a következő termékek esetében csökkent a határérték (MRL) túllépések aránya: az őszibarack (1,9%-ról 1,5%-ra), a saláta (2,4%-ról 1,8%-ra), az alma (2,7%-ról 2,1%-ra) és a paradicsom (2,6%-ról 1,7%-ra). Az eper (1,8%-ról 3,3%-ra), a fejeskáposzta (1,1%-ról 1,9%-ra), a borszőlő (0,4%-ról 0,9%-ra) és a sertészsír (0,1%-ról 0,3%-ra) tekintetében viszont nőtt a határérték túllépések aránya. 2016-hoz hasonlóan a tehéntejben most sem haladta meg a maximálisan megengedett értéket a szermaradékok koncentrációja.

A koordinált program eredményei az EFSA weboldalán, böngészhető diagramok és grafikonok formájában érhetők el, így az adatok a nem szakemberek számára is könnyebben érthetők és jobban hozzáférhetők. Az EU által koordinált monitoring program keretében összegyűjtött harmonizált és összehasonlítható adatok mellett az EFSA éves jelentése az egyes uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland nemzeti ellenőrzési tevékenysége keretében gyűjtött adatokat is magába foglalja.

A nemzeti ellenőrzési programok kockázatalapúak, és olyan termékeket céloznak meg, amelyek valószínűleg növényvédőszer-maradékokat tartalmazhatnak, vagy amelyek esetében a korábbi években jogsértéseket állapítottak meg. Ezek a programok fontos információt nyújtanak a kockázatkezelőknek, de - az EUCP adataitól eltérően - nem adnak statisztikailag reprezentatív képet azokról a szermaradék szintekről, amelyek várhatóan jelen vannak az európai üzletek polcain lévő élelmiszerekben.

Az EFSA a rendelkezésre álló adatokból étrendi kockázatértékelést is végzett. Az eredmények azt sugallják, hogy a 2019-ben vizsgált élelmiszeripari termékek nem valószínű, hogy aggodalomra adnak okot a fogyasztók egészségére nézve. Számos ajánlást javasolnak azonban az európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelésére, ezáltal továbbra is biztosítva a vásárlók magas szintű védelmét. A jelentésről egy összefoglaló ezen az oldalon tekinthető meg, maga a jelentés pedig itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?