Felfordult a világ: meglepő útvonalon szállítanak a déli országok az oroszokhoz

Felfordult a világ: meglepő útvonalon szállítanak a déli országok az oroszokhoz

agrarszektor.hu
Dél-Afrika és Dél-Amerika zöldség-gyümölcs exportőrei Törökországot tekintik az Oroszországba irányuló szállítások fő állomásának, a két ország viszonya azonban még soha nem volt ilyen változékony. Noha Törökország nem vezetett be egyetlen szankciót sem Oroszország ellen, az áruszállítást nagyban megbonyolítja, hogy a két ország közötti valamennyi útvonalat különféle nehézségek sújtanak, nem beszélve a rubel bezuhanásáról, ami minden ügyletet sokkal-sokkal drágábbá tesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mivel Oroszország engedélyezte a Törökországon keresztül történő zöldség-gyümölcs behozatalt, az exportőr cégek számára két útvonal jöhetett számításba: a Fekete-tengeren át a Krím felé (ez most a háború miatt nagyon kockázatos, gyakorlatilag nem is működik), és a keleti határon át, Grúzián keresztül a szárazföldi szállítás Szocsi irányába illetve Vlagyikavkaz felé - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A tengeri útvonal lezárása miatt folyamatosan csörögnek a török logisztikai vállalatok telefonjai, hogy mi történik majd az Isztambulban kirakodott áruval. A Grúzián át vezető útvonal viszont annyira zsúfolt, hogy a várakozási idő már meghaladja a három napot. Az oroszok számára a rubel mélyrepülése miatt a zöldség és gyümölcs importja egyre drágább, ám más lehetőség hiányában ezt a megoldást választják.

A frisspiaci termékek területén Törökország és Oroszország igen fontos kereskedelmi partnerek: 2021-ben a teljes, 5,3 millió tonnás orosz friss zöldség-gyümölcs import csaknem 30%-a érkezett a törököktől vagy rajtuk keresztül (a banánt nem ideszámítva). Ez az üzleti partnerségi viszony azonban egy cérnaszálon függ.

 

Mi a helyzet az orosz-török kapcsolatokkal?

Korábban már napvilágot láttak olyan nyilatkozatok, hogy Törökország is tiltólistára kerül, mivel lezárta a Boszporuszt négy orosz hadihajó előtt, így a flotta a tervezettnél jóval kevesebb cirkálórakétát tudott telepíteni az Ukrajna déli részén zajló szárazföldi hadműveletekhez. Ráadásul a törökök a korábban Szíriában, Líbiában, Etiópiában és Azerbajdzsánban állomásoztatott tankelhárító drónokkal látták el az ukrán hadsereget, akiknek ez az egyik legfőbb fegyverük az orosz harckocsikkal és egyéb páncélozott járművekkel szemben. Törökország viszont mind Ukrajnával, mind Oroszországgal szeretne jó kapcsolatokat ápolni, ennek érdekében a napokban egy olyan kommünikét adtak ki, miszerint a tankelhárító drónok átadása "nem katonai segítség, hanem csupán magánjellegű üzlet" volt.

Ugyanakkor Törökország az Európai Unió minden sürgető felkérése ellenére sem volt hajlandó bevezetni akár egyetlen büntető szankciót is Oroszországgal szemben. Ami azt jelenti, hogy a török légtér továbbra is nyitva áll az orosz polgári gépek előtt. A Török Riviéra, Antalya üdülőhelyein a tulajdonosok a tavasz végi és nyári szezonra máris orosz turistaáradatban reménykednek. A globális gyümölcsexportőrök pedig abban, hogy a jó viszony továbbra is megmarad a két ország között, mert csak ez garantálja, hogy termékeiket értékesíthessék a 145 milliós orosz piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55