Félidei mérleg: több mint 7 milliós "húsvéti bírság"

agrarszektor.hu
Meghaladta a 7,3 millió forintot az a bírság, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei róttak ki eddig a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseken. A hatóság elsősorban a húsvéthoz kapcsolódó termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszer-vállalkozásokat vizsgálta. Egyértelműen látszik, hogy az ellenőrzés alá vont termékeknél több minőségi, valamint összetételbeli probléma adódott, mint egy évvel ezelőtt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A korábbi évekhez hasonlóan idén március 1-jén is elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely minden évben a húsvét hétfőt megelőző időszakban zajlik. Az átfogó vizsgálatot az Földművelésügyi Minisztérium rendelte el, és a Nébih, illetve a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le. A vizsgálat a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményektől - különösen a sonkától - kezdődően, a tojáson át az édesipari termékekig, az alkoholos italokig, valamint a szezonális zöldség- és gyümölcsfélékig terjed - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az ellenőrzés-sorozat első időszakában, azaz március 1-je és 18-a között felkeresett 1958 létesítménynél összesen 5 alkalommal volt szükség az élelmiszervállalkozások tevékenységének korlátozására. Bár ez a szám csökkenést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest, a feltárt szabálytalanságoknál - és a velük összefüggésben alkalmazott bírságoknál - romlott a helyzet. A szakemberek 74 esetben róttak ki bírságot, amelynek összege meghaladja a 7,3 millió forintot.

A 2017-es tavaszi szezonális vizsgálat "félidős" adataival összehasonlítva idén kevesebb higiéniai hiányosságot tapasztalt a hatóság. Az ellenőrzés alá vont termékeknél azonban több minőségi, valamint összetételbeli probléma adódott, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a nyomon követhetőség javult, mivel 2,2 százalékról 1,3 százalékra mérséklődött a hiányosságok aránya.

Idén első alkalommal a kereskedelemben kapható tojásfestékeket is ellenőrizték. Az országszerte megmintázott 44 tojásfesték csomagból 126 különböző terméket vizsgált meg a Nébih laboratóriuma. Csupán egy esetben fordult elő, hogy egy piros festék a jelölésen feltüntetett azorubin (E122) helyett neokokcint (E124) tartalmazott. A jelölés szerint csak természetes színezékeket tartalmazó tojásfestékekben a vizsgálatok nem mutattak ki mesterséges színezéket. Egyes gyártók pedig külön jelölték, hogy a festékek nem tartalmaznak úgynevezett azoszínezékeket, amit a mérések is megerősítettek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03