Félnek, ezért nem mernek beszélni a szőlősgazdák

agrarszektor.hu
Retorzióktól tartanak a kunsági szőlőtermelők amiatt, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) vizsgálat indult annak felderítésére, visszaélnek-e egyes felvásárló pincészetek a borvidéken gazdasági erőfölényükkel. A gazdálkodók attól félnek, hogy az idén már egyáltalán nem veszik őt tőlük a termést, ha konkrét cégeket említenek meg. A GVH a közelmúltban a kifogásolt piaci magatartású felvásárlók megnevezését kérte, de nem biztos, hogy a gazdálkodók eleget tesznek a hivatali kérésnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata annak kiderítésére, visszaéltek-e gazdasági erőfölényükkel egyes szőlőfelvásárló pincészetek, amikor tavaly ősszel indokolatlanul alacsony árat fizettek a szőlőért, sőt néhány napra be is fagyasztották a felvásárlást. A hivatal nemrég a beadvány kiegészítésére kérte az ügyet elindító Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát. A GVH azt szeretné megtudni, mely borászatokat vádolják a felvásárlás és az árak manipulálásával, ám konkrét nevek aligha fognak előkerülni, mivel a szőlőtermesztők félnek a retorziótól.

A normális az lenne, ha a felvásárlási árak már augusztus végén nyilvánosságra kerülnének, ám az esetek többségében ez áthúzódik szeptemberre - mondják az érintettek. Így a termelők nem tudnak előre kalkulálni, illetve kiválasztani a számukra legjobb árat kínáló felvásárlót. Általában mindannyian arra törekednek, hogy a hozzájuk legközelebb eső pincészethez szállítsanak (hiszen a fuvarköltség is őket terheli), de hajlandók lennének messzebbre is elutazni a nagyobb bevétel reményében. Ugyanakkor valódi versenyt nem tapasztalnak a felvásárlók közt, sőt az agrárszektor.hu-nak névtelenül nyilatkozó alföldi szőlőtermelők szerint a nagyobb pincészetek képviselői rendszeresen összeülnek, és egyeztetik a felvásárlási árakat, vagyis árkartellt valósítanak meg.

A termelők azért nem mernek neveket mondani a GVH-nak, mert attól tartanak, hogy a feljelentőtől utána nem fogják átvenni a szőlőjét. Pedig a jelenlegi helyzet sem túl rózsás, gyakran előfordul például az, hogy a termelők leszedik a szőlőt, beviszik a pincészetekhez, amelyek az árat viszont csak pár nap múlva közlik velük. Hiába teszik közzé a sajtóban a napi árakat, vagy ragasztják ki a pincészetek kapujára, a felvásárlók szeretnek egyezkedni a termelőkkel, és szívesen kerekítik lefelé az árakat a termés beszállítása után. A nagyobb feltűnés elkerülése érdekében néha felfelé is mozdítanak a fizetendő összegen, de ha az egyik nap 5 Ft-ot emelnek a kilónkénti árakon, akkor az eladók biztosak lehetnek benne, hogy rövid időn belül 10 Ft-tal csökkenteni fogják.

Az is sokszor előfordul, hogy - a szőlőtermelők állítása szerint - a 18-19 mustfokos, kiváló minőségű nyersanyagot 15 fokosként jelzik a felvásárlói jegyen, vagyis még ezen is némi többlethaszonra próbálnak szert tenni. A termelők pedig még ezt is szó nélkül eltűrik, nehogy rájuk rohadjon a szőlő. A nekünk nyilatkozók nem egy olyan esetről hallottak, hogy a méltánytalanságokat szóvá tevő eladókkal szemben a felvásárlók retorziót alkalmaztak, így a gazdának máshová kellett vinnie termését. Laza a fizetési fegyelem is, hiszen gyakran megesik, hogy a termelők több részletben kapják meg a nekik járó pénzt. Az első részletet általában 30 napos határidőre, a másodikat viszont nem ritkán csak április-május környékén.

A kunsági szőlőtermelők továbbra sem tettek le arról, hogy a gondjaik miatt februárban a budapesti Kossuth térre vonuljanak. Sőt, most éppen körbejárják a többi borvidéket is, hogy az ott tevékenykedőket is cselekvésre bírják, hiszen szerintük nem csupán egyedi esetekről, hanem országos problémákról van szó.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?