2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Élelmiszer

Figyelmeztet az ENSZ: globális élelmiszerhiány jöhet az orosz-ukrán háború miatt

Az ENSZ szerint globális élelmiszerhiányt okozhat az orosz invázió a következő hónapokban. Antonio Guterres, a szervezet főtitkára úgy véli, akár évekig is tartó éhínségekkel kell számolni akkor, ha az ukrán export nem áll vissza a háború előtti szintre.
 
 

A háború megakadályozza az ukrajnai kikötőkből a hatalmas mennyiségű napraforgóolaj, valamint gabonafélék, például kukorica és búza exportját. Ez csökkentette a kínálatot, így megugrottak az árak - írta meg a 24.hu a BBC értesülései alapján.

Az ENSZ szerint a világ élelmiszerárai csaknem 30%-kal magasabbak, mint az előző év azonos időszakában. A szervezet főtitkára a napokban New Yorkban arról is beszélt, hogy a háború emberek tízmillióinál vezethet alultápláltsághoz, éhínséghez.

Jelenleg van elég élelmiszer, de ha nem oldjuk meg ezt a problémát gyorsan, akkor a következő hónapokban a globális élelmiszerhiány fenyegetésével kell szembenéznünk

- tette hozzá Antonio Guterres.

A szakember elmondta, hogy jelenleg nincs hatékony megoldás az élelmiszerválságra Ukrajna élelmiszertermelésének újraindulása, valamint az Oroszország és Fehéroroszország által előállított műtrágya világpiacra történő visszakerülése nélkül. Antonio Guterres beszélt arról is, hogy kapcsolatban van Oroszországgal és Ukrajnával, valamint az Egyesült Államokkal és az EU-val, hogy az élelmiszerexportot a normális szintre állítsák vissza. A BBC cikke emlékeztet, hogy Oroszország és Ukrajna termeli a világ búzakészletének 30%-át, és - a háború előtt - Ukrajnát a világ kenyérkosarának tekintették, melynek kikötőin keresztül havonta 4,5 millió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!