2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Élelmiszer

Figyelmeztetés jött az EU-tól az orosz-ukrán háború miatt: ez rengeteg embert érint

Az Európai Bizottság figyelmeztetése szerint Oroszország szándékosan veszi célba és semmisíti meg az élelmiszerkészleteket, valamint a raktárhelyeket Ukrajnában. Habár az Európai Unió többnyire önellátó, és az élelmezés nincs veszélyben, arra fel kell készülni, hogy Ukrajna inváziója és a globális nyersanyagár-robbanás még inkább felfelé hajtja majd az árakat. Mindezek miatt több millió embert fenyeget súlyos éhinség, ezért a Bizottság felszólítja az EU-t, hogy még több búzát termeljen és exportáljon a szegényebb országokban.
 
 
Egyre aggasztóbb az élelmiszer-biztonság kérdése Ukrajnában, ráadásul úgy tűnik, hogy Oroszország szándékosan veszi célba, és semmisíti meg az élelmiszerkészleteket, valamint a raktárhelyeket Ukrajnában

 - figyelmeztet az Európai Bizottság. Kiemelték, az unió az élelmezés szempontjából nincs közvetlen veszélyben, hiszen többnyire önellátó, és idén várhatóan több búzát is exportál majd, mint tavaly. A Bizottság szakértői hozzátették azonban, hogy Ukrajna inváziója és a globális nyersanyagár-robbanás még inkább megemeli majd az árakat, aminek következtében további 8-13 millió embert fenyegethet súlyos éhinség. Emiatt a Bizottság felszólítja az EU-t, hogy még több búzát termeljen és exportáljon, valamint fokozza az élelmiszersegélyek mennyiségét a szegény országokba.

Brüsszel állítása szerint igyekeznek együttműködni az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy a vetőmagok, a gázolaj, a növényvédő szerek és műtrágyák, valamint biztosítsák a betakarított termény szállítását és tárolását. Kijev szerint azonban még mindig nem kaptak elég támogatást, ezért jelenleg arra várnak, hogy a Bizottság jobban koordinálja a fent említett erőfeszítéseit.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben