Figyelmeztetés jött az EU-tól az orosz-ukrán háború miatt: ez rengeteg embert érint

Figyelmeztetés jött az EU-tól az orosz-ukrán háború miatt: ez rengeteg embert érint

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság figyelmeztetése szerint Oroszország szándékosan veszi célba és semmisíti meg az élelmiszerkészleteket, valamint a raktárhelyeket Ukrajnában. Habár az Európai Unió többnyire önellátó, és az élelmezés nincs veszélyben, arra fel kell készülni, hogy Ukrajna inváziója és a globális nyersanyagár-robbanás még inkább felfelé hajtja majd az árakat. Mindezek miatt több millió embert fenyeget súlyos éhinség, ezért a Bizottság felszólítja az EU-t, hogy még több búzát termeljen és exportáljon a szegényebb országokban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyre aggasztóbb az élelmiszer-biztonság kérdése Ukrajnában, ráadásul úgy tűnik, hogy Oroszország szándékosan veszi célba, és semmisíti meg az élelmiszerkészleteket, valamint a raktárhelyeket Ukrajnában

 - figyelmeztet az Európai Bizottság. Kiemelték, az unió az élelmezés szempontjából nincs közvetlen veszélyben, hiszen többnyire önellátó, és idén várhatóan több búzát is exportál majd, mint tavaly. A Bizottság szakértői hozzátették azonban, hogy Ukrajna inváziója és a globális nyersanyagár-robbanás még inkább megemeli majd az árakat, aminek következtében további 8-13 millió embert fenyegethet súlyos éhinség. Emiatt a Bizottság felszólítja az EU-t, hogy még több búzát termeljen és exportáljon, valamint fokozza az élelmiszersegélyek mennyiségét a szegény országokba.

Brüsszel állítása szerint igyekeznek együttműködni az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy a vetőmagok, a gázolaj, a növényvédő szerek és műtrágyák, valamint biztosítsák a betakarított termény szállítását és tárolását. Kijev szerint azonban még mindig nem kaptak elég támogatást, ezért jelenleg arra várnak, hogy a Bizottság jobban koordinálja a fent említett erőfeszítéseit.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?