2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Gombaméreg a kávéban - Ezt most senki ne igya meg

Szennyezett kávét tiltott be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) határérték feletti gombatoxin-tartalom miatt. Azonnali hatállyal elrendelték a D. KAISER Krone nevű termék kivonását a forgalomból. Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették.
 
 

A D KAISER Krone őrölt, pörkölt kávét azért vonták ki a forgalomból, mert kétszer több gombatoxint találtak benne az 5 μg/kg-os megengedett határértéknél - közölte a NÉBIH. Emellett a vizsgált minta glutént és növényi eredetű keményítőszemcséket is tartalmazott.

A hatóság helyszíni ellenőrzést végzett a gyártónál. Az ellenőrök az üzemben 8,2 tonna terméket elkoboztak, további 12 tonnára forgalmi korlátozást vezettek be, az üzem működését pedig felfüggesztették. Emellett azonnali hatállyal elrendelték, hogy a terméket vonják ki a forgalomból, a fogyasztókhoz eljutott kávét pedig hívják vissza. A gyártóra élelmiszer ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A NÉBIH egy termékteszt részeként vizsgált meg harminckilenc őrölt pörkölt kávét. Ezek között két-két, Magyarországon és Ausztriában egyaránt kapható kávéféleséget is összehasonlítottak. A negyedkilós kiszerelésű termékeknél mérték a minőségi és biztonsági paramétereket, ellenőrizték a jelölési előírások betartását és kedveltségi vizsgálatot is végeztek.

A minőségi előírásoknak - a vízben oldódó szárazanyag -, a víz- és a koffeintartalomra vonatkozó követelményeknek - minden minta megfelelt. Egyik kávéféleségben sem volt kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradvány, viszont két esetben is találtak kisebb jelölési hibát, amely miatt az érintett élelmiszervállalkozásokat figyelmeztették.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu