Győrffy: Nemcsak boldog tyúkokat, boldog termelőket is szeretnék látni

agrarszektor.hu
Védelmébe vette a hazai tojástermelést a szakigazgatás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs és a szaktárca államtitkára, Feldman Zsolt is kiállt az ágazat mellett. A Tojás Világnapja alkalmából megrendezett szakmai konferencia megnyitó beszédei arra reagáltak, hogy az áruházláncok nyomására újabb általános technológiaváltást kényszeríthet ki Nyugat-Európa, ami a közösség termelésének totális versenyképtelenségét hozná a világpiacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Örömtelinek nevezte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára azt, hogy a 2011-ben tapasztalt mélypontot követően ismét emelkedik Magyarországon a tojásfogyasztás. Azóta 25-30 százalékos keresletélénkülést tapasztalni a vásárlók körében, ami annak köszönhető, hogy a tojást ismét az egészséges élelmiszerek közé solják. Az államtitkár a ma, Budaőrsön megrendezett Tojás Világnapi szakmai konferencián utalt rá, hogy Európa tojástermelői legutóbb 2012-ben kényszerültek egy nagy technológiaváltásra, de most ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek ezt a javított tartásmódot is tiltanák 2025-től.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!
Európa átlagában kevesebb mint 50 százalékra tehető a feljavított ketreces tartás aránya, míg a Visegrádi négyek esetében ez az arány 82 százalék felett van

 - ismertette az államtitkár. Kiemelte, minden kikényszerített technológiaváltás sok milliárd forintjába kerül az ágazatnak, amit ráadásul a hazai fogyasztó nem is igényel. Úgy vélte, meg kell hagyni a fogyasztó és a termelő oldalán is a választás szabadságát a tojás termelési körülményeit illetően. Feldman Zsolt kiemelte: idén 1,5 milliárd forintot már kifizetett a szaktárca a szektort érintő állatjóléti programokra, amelyekkel azt jutalmazzák, aki az unió alapelőírásain túlmutató körülményeket teremt a madaraknak. Ezen felül még 140 millió forint érkezése várható októberben.

Feldman Zsolt örömét fejezte ki amiatt, hogy európai szinten is kampány indult a fogyasztók tájékoztatására és a tévhitek eloszlatására a nagyüzemi állattartással kapcsolatban. A közösség világszinten is a legjobb feltételeket biztosítja a termelő állomány számára, ami nemzetközi viszonylatban már így is rontja az unió versenyképességét. Mint kiderült, az EU belső tojáspiacát csak a vámok a védik, a termelés hatékonysága nem veszi fel a versenyt az olyan riválisokéval, mint Ukrajna vagy az USA.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendezvényen nyitóbeszédet mondott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is. Elmondta, hogy a szakigazgatás mindig is kiállt a termelők érdekei mellett, és kész az áruházláncokkal szemben is keményen fellépni. Fontos továbbá a fogyasztók hiteles tájékoztatása. Mint mondta, a vásárlók meg kell hogy értsék: ha újabb technológiaváltást kényszerítenek ki, akkor a termelés csökkenni, a tojás pedig drágulni fog, miközben a harmadik országokból származó import - amely sokkal rosszabb körülmények között termelő állományokból származik - bebocsátást követel az EU kapujában.

EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55