2019. október 23. szerda Gyöngyi

Hírek - Élelmiszer

Ha csökkenne az áfa, olcsóbb lenne a boltokban a tej

Már júliustól 18 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a stratégiai fontosságú tejtermékek általános forgalmi adóját (áfa) a kereskedők szerint. A kisebb áfakulcs nagyobb fogyasztásra ösztönözne és visszaszorítaná a feketegazdaságot.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Elkötelezettek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai a magyar tejtermelők súlyos piaci helyzetének javítása iránt – reagált az OKSZ arra a petícióra, amelyet közelmúltbeli budapesti demonstrációjukon adtak át az érdekképviseletnek a tejtermelők. A szövetség szerint már júliustól 18 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a stratégiai tejtermékek áfakulcsát, mert az alacsonyabb árak nagyobb fogyasztásra ösztönöznék a vásárlókat és visszaszorítanák a feketézést, így a tejtermelők nagyobb piachoz jutnának.

Az OKSZ tagvállalkozásai támogatják, hogy a piaci szereplők a kiegyensúlyozottabb tejfelvásárlási árak és az áringadozások tompítása érdekében hosszú távú szerződéseket kössenek. Egyetértenek azzal is, hogy az ellenőrző hatóságok szigorúbban és hatékonyabban lépjenek fel a jogszabályok ellen vétő tejpiaci szereplőkkel szemben. Különösen a feltárt élelmiszerhamisítások és áfacsalások elkövetői ellen kellene fellépni a legnagyobb szigorral, akár úgy is, hogy a jogsértő importőröket és feldolgozókat kizárják a termékpályáról.

A kereskedők még nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyar tejtermékek népszerűsítésére, anyagi terheket is vállalva – áll az OKSZ közleményében. A kereskedők készek együttműködni a termékfejlesztésben a tejfeldolgozókkal, és az egyes üzletláncok önállóan is kialakítják a magyar tejpiacot segítő üzleti gyakorlatukat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu