Ha a vágóhidak fala üvegből lenne, az emberek többsége vegetáriánus lenne?

Ha a vágóhidak fala üvegből lenne, az emberek többsége vegetáriánus lenne?

agrarszektor.hu
A vegán és vegetáriánus életmódok gyakran adnak vitatémát, és habár sokan nem értenek velük egyet, manapság már egyre többen hagyják el az állati eredetű termékeket étrendjükből. Nem ritka az sem, hogy híres színészek szólalnak fel a növényi alapú étkezés fontossága mellett, ilyen volt legutóbb Joaquin Phoenix is, aki az Oscar-gálán elmondott köszönőbeszédében vetette fel, hogy az embernek morális kötelessége a vegán életmód, hiszen mindannyian állatok vagyunk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Joaquin Phoenix az Oscar-gálán a vegán és vegetáriánus életmódokkal kapcsolatban egy érdekes problémát vetett fel köszönőbeszédében - írja a HVG. A híres színész arról beszélt, hogy mivel mindannyian állatok vagyunk, ezért minden embernek morális kötelessége a vegán életmód. A téma egyébként manapság nagyon megosztó, és habár nagyon sokan nem értenek egyet ezzel a fajta étkezéssel, mégis egyre többen folytatnak állati eredetű termékektől mentes életmódot. 

Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem docense szerint létezik etikus állattartás, viszont mára az ember és állat viszonyából etikátlan kihasználás lett. Mint mondta, olyan hibrid fajokat hoztak létre, amelyek az ember gondoskodása nélkül életképtelenek, szinte már csak gépek. Egy nagy tejtermelésű tehén napi 45-50 litert ad, miközben a nagymama jószága 8-10 literre volt képes. Ezek az állatok már nem mehetnek ki a szabadba, hiszen csak ipari körülmények között, ipari tápokat fogyasztva érik el ezt a teljesítményt. A legelőn el is pusztulnának, három év alatt pedig tönkre is mennek. A húscsirkék esetében ugyanez a helyzet. Hiába mondják, hogy kapirgáljanak, hathetes koruk után életképtelenek, mivel a hatalmas mellizmukat nem bírja el a szervezetük. Ha nem vágják le másfél hónapra, akkor összetörik saját lábukat. Ha etikáról beszélünk, akkor számomra ez a probléma - emelte ki a szakember.

Fodor Kinga ugyanakkor nem híve a tiltásnak, például azért, mert azzal hirtelen családok sokaságának a megélhetését tennénk tönkre. 

A keresletet kell mérsékelni, fogyasztóként kell etikus döntést hozni

 - mondta. Arra a furcsa helyzetre, hogy egy szurikáta halálából többhetes országos botrány lett, az élve ledarált csibékkel senki sem foglalkozik, a szakembernek az a válasza, hogy a kényelmünket zavarná az ezzel való szembenézés: 

Érthető. Mindenki enni akar, így inkább behunyja a szemét. A mondás úgy tartja, ha a vágóhidak fala üvegből lenne, az emberek többsége vegetáriánus étrenden élne.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?