2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Élelmiszer

Hamarosan újra az Európai Bizottság elé kerül a Tokaji ügye

Bizonytalan jogi helyzetet eredményez Marcinkó Ferenc szerint, hogy az uniós eredetvédelmi rendszerben a Tokaj elnevezés alatt két különböző borvidékről két eltérő termékleírás is szerepelhet. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Népszavának nyilatkozott.
 
 

Jelenleg az írásbeli eljárás zajlik Magyarország fellebbezése nyomán, melyre a tavaly novemberi uniós döntést követően került sor. Az Európai Bíróság legutóbbi döntése szerint Szlovákia továbbra is használhatja a Tokaj bortermelő körzet megnevezést, azonban mivel a testület csak az unió elektronikus nyilvántartásával kapcsolatos bejegyzésről döntött, a Tokaj eredetjelölésről szóló magyar-szlovák vita érdemben még nem zárult le.

Jelenleg szinte kizárólag belföldön történik a szlovák „Tokaji” értékesítése, zonban az eltérő minőséget képviselő borok a későbbiekben komoly veszélyt jelentenek a magyar borértékesítésre, rontva a hazai borok nemzetközi hírét. Marcinkó Ferenc szerint végleges megoldás lehetne, ha a két ország megegyezne a tokaji bor termékleírásáról és kijelölné a készítésére alkalmas termőterületet, erre azonban kevés esélyt lát. Az EU-ban 2014-ig kell véleményezni és elfogadni a termékleírásokat, így legkésőbb addigra kénytelen állást foglalni az Unió. „Ha hazánk számára bármilyen kedvezőtlen döntés születik a borok névhasználata ügyében, Magyarországnak ismét bírósághoz kell fordulnia” – nyilatkozta a hegyközségi tanács elnöke a Népszavának.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu