Hatalmas átalakulás jöhet a magyar élelmiszeriparban: erre jobb lesz felkészülni

Hatalmas átalakulás jöhet a magyar élelmiszeriparban: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Miután drasztikus mértékben megemelkedett az energia és a csomagolóanyagok árai, gyengült a forint és csökkent a lakosság vásárlóereje, komoly mértékű konszolidáció várható az élelmiszeriparban. Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója szerint az így előálló helyzetben a nagyobb méretű cégek sem feltétlenül érezhetik magukat biztonságban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy Ádám elmondta, hogy a költséghatékonyság érdekében, amikor jó áron megy egy termék alapanyaga, igyekeznek nagyobb mennyiséget is beszerezni belőle rögzített áron - olvasható a Világgazdaság oldalán. De ez nem mindig ennyire egyszerű, mert például amikor alapanyagokat vásároltak egy német cégtől, az az idő haladtával egyszerűen felmondta a szerződést, és közölte: ezen az áron már nem szállít tovább. És amikor ezt egy német partner képes megtenni egy aláírt szerződés ellenére, az már erős jelzés arra, hogy a világban mekkora turbulencia van - írta le a jelenlegi, kiszámíthatatlan piaci helyzetet a szakember.

Nagy Ádám szerint a mostani viszonyok között azért fontos a korábbinál erőteljesebb pénzügyi orientáció, mert a profitabilitáshoz naprakészen és abszolút pontosan kell látniuk, mi az, ami veszteséges, mi az, ami nyereséges, továbbá azt, hogy az egyes változtatásoknak milyen hatásuk van a társaság eredményére. Már csak azért is, mert már tavaly megkezdődött a csomagolóanyag-drágulás, amelyet - további óriási terheket róva a cégekre - az energiaárak drámai emelkedése követett. Az idén mindezt tetézte az ukrajnai háború okozta turbulencia, amely tovább növelte az árakat és mellette a hiányt. Jellemző, hogy például márciusban a vállalat által a földgázért fizetett összeg éppen a nyolcszorosa volt az egy évvel korábbinak.

Nagy Ádám az összes negatív hatást tekintve osztja azt az élelmiszer-termelők és -kereskedők által egyre gyakrabban felvetett aggodalmat, hogy a növekvő árak mindinkább a fogyasztás csökkenéséhez vezethetnek. Szerinte mindez már középtávon is olyan piaci konszolidációt idéz elő, amely környezetben még a legnagyobb cégek sem érezhetik magukat biztonságban, ha nem lesznek képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?