Hatalmasat buktak a német gazdák az orosz embargón

agrarszektor.hu
Az orosz embargó miatt a bajor gazdák vesztesége elérte a 200 millió eurót, országos szinten pedig már egymilliárd eurónál is többet vesztettek a német gazdák. A komoly veszteségek oka, hogy Oroszország importtilalmat vezetett be a legtöbb európai ország termékeire.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megbeszélést folytatott egymással Konrad Schmid, a Bajor Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Minisztérium agrárpolitikai és nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályának vezetője és Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa Münchenben. Konrad Schmid elmondta, hogy a német tartományok közül Bajorországnak vannak a legerősebb orosz kapcsolatai mind gazdasági, mind kulturális, mind tudományos területen. Ezért Bajorországnak okozzák a legkomolyabb gazdasági károkat az uniós szankciók.

A veszteségek minimalizálása érdekében Horst Seehofer bajor miniszterelnök tavaly és az idén kétszer is Oroszországba utazott, ahol mindkétszer tárgyalt Vlagyimir Putyin elnökkel. Az embargó bevezetéséig Bajorország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország volt, de már csak a 14. helyen áll - írja a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményében.

A német veszteségek, amelyek országos szinten már több, mint egymilliárd eurónál tartanak, azt mutatják, hogy az embargó nem érte el a célját, és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem csak Bajorországnak, de egész Németországnak is komoly veszteségeket kellett elszenvednie. Magyarország is megszenvedte az orosz importtilalmat. Bár az embargó új lehetőségeket is hozott a Távol-Keleten, illetve a Balkánon, a magyar élelmiszeripar a jelenleginél sokkal erősebb is lehetne, ha nem veszíti el az orosz piacot - közölte Budai Gyula.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?