2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Élelmiszer

Hiába az akácharc! - Kevés lesz idén a méz

Az időjárás nem támogatja az akácot.
 
 

Várhatóan 25-30 százalékkal kisebb lehet az átlagosnál az idén az akácméz mennyisége, mivel az elmúlt hetek hűvös, esős időjárása nem kedvezett a méhek tevékenységének - mondta el a Napi Gazdaságnak Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ügyvezetője.

Egy átlagos évben a hazai évi 24-24,5 ezer tonnányi előállított méz mintegy fele akácméz. A méhészek most még bíznak benne, hogy közelíthetünk ehhez a mennyiséghez, ugyanis számukra az akácméz a legjövedelmezőbb mézfajta. Ennél a mézfajtánál a felvásárlási és fogyasztói árak alakulása az előállított mennyiségtől függ majd, egyelőre azonban még nem stabilizálódott a piac: előfordulhat kilogrammonként 1000-1200 forintos kereskedői ajánlat is a hordós kiszerelésre, míg a termelői közvetlen értékesítésben 1800-2000 forint között mozoghatnak az árak.

A szakember elmondta, hogy az elhúzódó repcevirágzás miatt ugyanakkor kedvezően alakulhat a repceméz mennyisége. A felvásárlási árak mindenesetre kedvezőek, kilogrammonként 750–850 forintot kínálnak jelenleg a kereskedők. Az akácméz hozamkiesése ellenére a jövedelmezőséget tekintve még lehet átlagos évük a méhészeknek, mert az egyéb növények virágzása még hátravan. A napraforgó például még sokat javíthat az előállított méz mennyiségén.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu