Hiába az áfa-csökkentés, iszonyúan magas a tejtermékek ára

Agrárszektor
A tejtermékek feldolgozói árai 6-13 százalékkal növekedtek, amit alig kompenzál, hogy a friss tej után az ESL és az UHT tej áfája is 18-ról 5 százalékra csökkent idén. Valamennyit azért a fogyasztók is nyertek az áresésen, de ez csak néhány termékben nyilvánul meg. A tej termelői ára - a világpiaci keresletnek köszönhetően - szintén magas, 6-7 százalékkal a tavalyi szint felett jár.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 99 forint/kilogramm volt 2019 áprilisában, 6 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 88 forint/kilogramm volt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7 százalékkal emelkedett.

Miközben az UHT-és az ESL-tej áfája 2019. január 1-jétől 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött, az AKI adatai szerint szinte minden tejtermék feldolgozói ára tetemesen nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A hazai előállítású adagolt vajé 13 százalékkal, a tejfölé és a trappista sajté 12 százalékkal, a natúr vajkrémé 10 százalékkal, a 1,5 százalékos, dobozos tartós tejé 7 százalékkal, a 2,8 százalékos friss, illetve a tartós tejé,valamint a tehéntúróé 6 százalékkal emelkedett a tavalyi időszakhoz képest. A KSH adatai szerint a fogyasztói árakban mégis megjelent valamilyen szinten az áfa-csökkenés: a 2,8 százalékos ESL-(hosszan friss) tej fogyasztói ára 5 százalékkal, az 1,5 százalékos ESL-tejé 6 százalékkal csökkent. Az AKI a tartós tejek forgalmában mért növekedést, ami bizonyára az itt is megjelenő fogyassztóiár-csökkenésnek köszönhető. 2018 első tizenkilenc hetéhez képest a 2,8 százalékos dobozos tej forgalma 13 százalékkal, a 1,5 százalékos dobozos tejé 2 százalékkal bővült idén.

Miért tartották a feldolgozók ennyire magasan az árat? Egyrészt mert szükségük volt rá a tej emelkedő beszerzési ára, a növekvő bérköltségek és az időszerűvé vált fejlesztések miatt, másrészt mert megtehették. A világpiaci kereslet ugyanis alig lanyhult a tej és a tejtermékek iránt, ami minden tagállamban megemelte a tej árát, miközben a lakosság fizetőképessége örvendetesen javult. A magyar fogyasztók most zokszó nélkül tűrték, hogy a 13 százalékpontos áfacsökkenésnek csak harmada-fele érjen el hozzájuk.

Hangsúlyozzuk: a tejtermelők is 6-7 százalékkal többet keresnek idén a tejen, de ez kevésbé az áfa-csökkentésnek, mint inkább a kellemes világpiaci környezetnek köszönhető.

Ami kilátásokat illeti, sajnos továbbra is magas marad a tejtermékek ára, bár fogyasztói szemszögből nézve vannak biztató jelek is. Jó hír: az EU tejtermelése kevesebb, de jobban termelő tehénnel 0,6 százalékkal nőhet 2019-ben. Rossz hír: mindenből nagyobb mértékben bővül az exportja, mint a termelése: a sajtgyártás csak 0,8 százalékkal, míg a sajtexport 1 százalékkal nő. Még szomorúbb hír lehet a fogyasztóknak, hogy a vajtermelést csak 0,8 százalékkal sikerül emelni, miközben az exportja 2 százalékkal nőhet. Biztató előjel ugyanakkor az, hogy ismét tágul az olló a tejzsír és a tejfehérje ára között, ami megfizethetőbb zsíros tejtermékeket ígér - idővel talán még vajból is több kerülhet a kosárba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?