2019. június 20. csütörtök Rafael

Hírek - Élelmiszer

Hitted volna? - Ezért az ínyencségért rajong a Facebook világa

Immáron 50 éve tarol a világon.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Olaszországban és a világ számos országában megünneplik a gyerekek és felnőttek kedvencének és egyben élelmiszeripari sikerterméknek számító Nutella olasz mogyorókrémet, amely fél évszázaddal ezelőtt jelent meg a piacon. A Nutellának 30 millió rajongója van a Facebookon. Az évfordulóra elindult a nutellastories.com honlap is.

Az olasz postán csütörtöktől kapható az 1964-2014 Nutella feliratú hetvencentes születésnapi bélyeg, amelyen az egész világon ismert csavaros kupakú mogyorókrémes tégely látható. A születésnapi ünnepléssorozatra indított nemzetközi Nutella Day (Nutella-nap) első állomása a piemonti Alba városában lesz. A Ferrero mai napig itt működő gyárából 1964 tavaszán került ki az első Nutella-tégely.

Albában bemutatják a Nutellam Cantata című, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei darabot, amely természetesen a mogyorókrémet dicsőíti. Az olaszországi programok vasárnap este Nápoly főterén érnek véget Mika brit popsztár Nutella-koncertjével.

Parti Moszkvában, bár az USA-ban

Nutella-partit rendeznek a moszkvai Gorkij-parkban és New Yorkban is, ahol megnyílik az Egyesült Államok második Nutella-bárja - sorolta a születésnapi eseményeket Francesco Paolo Fulci, a Ferrero elnöke római sajtótájékoztatóján.

A Nutella mogyorókrém az egyik legismertebb és legsikeresebb olasz termék. A Ferrero édességgyár és Olaszország egyik jelképe, az olasz kreativitás ikonja - fogalmaztak az olasz újságok.

Pietro Ferrero tervei

Az édesipari céget alapító Pietro Ferrero már a húszas évektől egy kenyérre kenhető és olcsó édes krémet tervezgetett, amelyet az édesanyák a gyerekeiknek adhatnak uzsonnára, de a munkások is szívesen fogyaszthatnak drága felvágott helyett.

Az első próbálkozás a Giandujot volt, amely azonban leginkább szeletelhető csokoládétömbre emlékeztetett. Alapanyagai között szerepelt a tipikus helyi specialitásnak számító piemonti mogyoró és a gianduia csokoládé.

Angol-olasz szóösszetétel

1951-ben a Supercrema következett. Pietro fia, Michele Ferrero 1963-tól kísérletezett egy jobban eladható változattal. Megváltoztatta az összetevőket, módosította a címkét és a tégelyt, és kitalálta az új kereskedelmi elnevezést: az angol Nut (mogyoró) szóból az olaszosan csengő -ella végződéssel.

Az évente 350 ezer tonna mennyiségben előállított Nutellát a világ csaknem száz országában fogyasztják, az olasz családok 80 százaléka vásárolja. A Nutella évi 1,7 milliárd euró bevételt hoz a Ferrerónak, ez a vállalat teljes forgalmának 20 százalékát adja.

Világméretű családi vállalkozás

A Ferrero családi vállalkozásként indult és a mai napig az maradt, igaz világméretűvé nőve ki magát. A nyilvánosságot kerülő Ferreróék alkotják Olaszország leggazdagabb családját. A Nutellát tíz gyárban gyártják, ezekből öt Európában van, és ötven éve egyetlen egy óra sztrájkot sem tartottak. A Ferrero a dolgozóira is odafigyel - hangoztatta a vállalat elnöke.

A Nutella a második világháború utáni Itália gazdasági talpra állásának is a szimbóluma. Számos könyv dolgozta fel szerepét többek között az olasz ipari dizájn és társadalom történetében. A Nutellát filmre vitte Nanni Moretti olasz rendező a Bianca (1984) című filmjében, Giorgio Gaber néhai olasz énekes meg is zenésítette az olaszok kedvenc "édességét".
A Nutellának 30 millió rajongója van a Facebookon. Az évfordulóra elindult a nutellastories.com honlap is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu