2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Élelmiszer

Horgászok figyelem! - Még nem kell "halálpontosan" könyvelni

Egyelőre nem kell kötelezően kitölteniük a horgászoknak a fogási naplókban azokat az új rovatokat, amelyek az óra és a perc feltüntetésére szolgálnak a darabszám-korlátozással védett halfajok bejegyzésekor. Eddig a vízterületek többségén csak a hónapot és a napot kellett beírni, így e kötelezettség egészül majd ki az óra és a perc rögzítésével. Ez azonban általánosan csak akkor válik kötelezővé, ha módosul a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott végrehajtási rendelet (vhr). Bár ennek normaszövege már elkészült, a hatályba lépéssel meg kell várni, hogy a szintén változtatás előtt álló halgazdálkodási törvényt módosítása a parlament.
 
 

Nem követelhető meg jelenleg általános szabályként, hogy a fogási naplókban a horgászok az óra és a perc feltüntetésére szolgáló rubrikákat is kitöltsék – szögezte le az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az új oszlopok szerepeltetésével a tárca tulajdonképpen megelőzte a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott vhr módosítását, amely viszont máig nem lépett hatályba. Így az idénre szóló fogási naplók tartalmazzák ugyan az óra és a perc rögzítésére kialakított rubrikákat, de azokat egyelőre „általános értelemben” nem kell kitölteni, ha a horgászok darabszám-korlátozással érintett halfajokat fognak.

Az általános szabályozás ma azt írja elő, hogy a megtartani kívánt, darabszám-korlátozással védett halfajok kifogásakor a fogási naplókban csak a hónapot és a napot kell rögzíteni. Számos vízterület helyi horgászrendje azonban már most is kötelezővé teszi, hogy a horgászok a pontos időpontot – vagyis az órát és a percet is – jelöljék meg. Ezért a horgászat megkezdése előtt célszerű tájékozódni arról, hogy az adott vízterületre érvényes helyi szabályok mit írnak elő – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

A vhr-módosítás – több más változtatást is tartalmazó – normaszövege már elkészült, de azt még nem hirdethették ki. A tárca szerint azért, mert a közzététellel meg kell várni, hogy előbb a halgazdálkodási törvényt módosítsa az Országgyűlés. A minisztérium elképzelései szerint a jogszabály több ponton is változna, így például 2016-tól betiltanák a kereskedelmi halászatot. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a törvénymódosítást a parlament mikor szavazza meg, így egyelőre a vhr-változtatások megjelenésének sincs konkrét időpontja.

Az óra és a perc általános rögzítését a minisztérium azért vezeti be, hogy hatékonyabbá váljanak a halőrzési ellenőrzések. A tárca szerint ugyanis a pontosabb bejegyzések megkövetelésével kiküszöbölhető lehet, hogy egy naptári napon belül valaki többszöri halőri ellenőrzés mellett is a napi kvóta többszörösét fogja ki.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu