2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Élelmiszer

Horror a pékségben: koszt, ürüléket és csótányokat talált a Nébih (videó)

Súlyos hiányosságokat, rágcsáló ürüléket, élő csótányokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei még november elején egy csepeli pékség ellenőrzése során. A jelentős élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a pékség tevékenységét, valamint csaknem 400 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból. A szakemberek az utóellenőrzés során azzal szembesültek, hogy a felfüggesztett pékségben, gyakorlatilag változatlan körülmények közt, egy másik vállalkozás kezdte meg tevékenységét.
 
 

Megdöbbentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei november elején egy csepeli pékségben tartott helyszíni ellenőrzés során, tudhattuk meg a hivatal oldalán közzétett cikkből. Egyebek mellett az emeleti feldolgozó részen a padozat, az oldalfal és a mennyezet egyaránt erősen szennyezett volt, több nyitva levő ablakról hiányzott a rovarháló, de azi előfordult, hogy maga az ablak sem volt a helyén.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A higiénikus kézmosás lehetőségét a csaptelep hiánya és az elé betárolt hulladéktárolók tették lehetetlenné. Az élelmiszer-előállítás során használt gépek és berendezések, mint például a nyújtógép, valamint a keretek, tálcák és más további eszközök rendkívül koszosak, szennyezettek voltak. A félkész tésztaalapanyagokat az egyik, az ellenőrzéskor használaton kívüli fagyasztóláda tetején is tároltak, melyek így közvetlen érintkeznek a hűtő elhasználódott, kopott tetejével. A feldolgozótérből nyíló lisztraktár padozata és oldalfala szintén koszos, erősen szennyezett volt. Az ellenőrzés során rágcsáló ürüléket is találtak a szakemberek.

Az eladóteret, beleértve a kínálópolcot és a sütőteret is, egyaránt a takarítatlanság jellemezte. A helyiségekben több, eltérő fejlettségi állapotban lévő csótányt is láttak az ellenőrök. Az eladótér kézmosójából hiányzott a folyóvíz, a papír kéztörlő és a hulladéktároló, a sütőtérben pedig erősen koszos, szennyezett gépek, eszközök voltak.

Csótányok a szenvicsen - képünk illusztráció.

A dolgozók érvényes egészségügyi könyvet nem tudtak bemutatni. Az egység, bár nyilvántartásba vétellel rendelkezett, az általa előállított termékek nyomon követhetőségét nem tudta igazolni. A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az pékség tevékenységét. A helyszínen fellelt 394 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket az ellenőrök kivonták a forgalomból.

Az ügy azonban nem ért véget ennyivel. A hivatal szakemberei nemrég ismételt ellenőrzést tartottak a létesítményben, amelynek célja az első ellenőrzés végén megállapított kötelezettségek betartásának vizsgálata lett volna. A szemle megkezdésekor azonban azzal szembesültek az ellenőrök, hogy a kiszolgáló pultokon friss sütőipari termékek voltak, az egységben pedig vevők tartózkodtak.

A létesítményt a szakemberek ismét alaposan átvizsgálták és megállapították, hogy néhány kivételtől eltekintve a korábbiakban megállapított hiányosságok változatlanul fennállnak. Sőt, az eladó- és a földszinti manipulációs térben ismét több helyen élő és elhullott csótányokat találtak. A vizsgálat során a helyszíni dokumentumok és a dolgozói nyilatkozatok alapján kiderült, a tevékenységet egy új vállalkozás kezdte el, ami azonban a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által kiadott nyilvántartásba vétellel nem rendelkezett. A vállalkozás az általa előállított és forgalmazott termékek eredetét és nyomon követhetőségét sem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A Nébih, a továbbra is fennálló komoly élelmiszerbiztonsági problémák miatt, azonnali hatállyal felfüggesztette ezen vállalkozás tevékenységét is. A fellelt 91 tétel, nem nyomon követhető, illetve lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert az ellenőrök kivonták a forgalomból. A hatóság szakemberei az egység vevők által is használt bejárataira, az üzemelés hatósági felfüggesztésére vonatkozó tájékoztatás mellett, zárat helyeztek fel. Az ellenőrzésekről készült videót csak erős gyomrúaknak ajánljuk megtekintésre.

Az eljárások folyamatban vannak, mindkét vállalkozás milliós bírságra számíthat. A vállalkozások adatai elérhetőek a jogsértés listán: https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu