2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Hírek - Élelmiszer

Hosszú évek óta nem történt ilyen! Elképesztően korán elkezdődhet idén a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján. Mivel a tavasz mindössze néhány hétig tartott idén, így a szőlő két-három héttel előrébb jár az érésben az átlagoshoz képest. Ha az időjárás is megfelelő lesz, akkor megfelelő minőségű termés lehet majd az idei.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Két-három héttel előrébb jár a szőlő az érésben az átlaghoz képest, ami annak köszönhető, hogy a tavasz alig néhány hétig tartott az idén - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Ugyan a tél kitolódott, de nagyon hamar nyárias melegbe fordult az időjárás, a szőlő már májusban virágzott, ami ritka.

A korai érési állapot miatt valószínűleg már augusztusban elkezdődhet a sárgamuskotály szürete, amire hosszú évek óta nem volt példa. Ha az időjárás továbbra is kedvező lesz, akkor átlagos, vagy azt egy kicsit meghaladó és megfelelő minőségű lehet az idei termés. Idén eddig nem érte számottevő jégkár az ültetvényeket és növényvédelmi szempontból sem volt nehéz az elmúlt néhány hónap. Bár az aszú érése még nagyon távoli, nagyon magas mustfokról indulhat ősszel az aszúsodási folyamat, ami jó évjáratot jelenthet - tette hozzá az elnök. 

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu