Így etetik meg velünk a külföldi szemét zöldségeket

agrarszektor.hu
Zugcsomagolóban próbálták átcímkézni és magyarként értékesíteni azokat az ismeretlen eredetű zöldségeket, amelyeket a napokban buktattak le a hatóságok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az illegálisan beszerzett áruval meg akarták téveszteni a magyar fogyasztókat. A lefoglalt termékeket a januártól bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel(ekáer) szúrták ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Átcímkézve, magyar termelőktől származónak feltűntetve akarták a nagybani piacon értékesíteni azt a több tonna ismeretlen eredetű zöldséget, amit a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) közös ellenőrzés alkalmával foglalt le a napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Gera-Badics Rita, az adóhatóság Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának kommunikációs referense. A külföldről származó és zugcsomagolóban "honosított", a szükséges élelmiszerbiztonsági tanúsítványokkal nem rendelkező zöldségféléket az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján tudta lefoglalni a NAV.

Az engedély és bejelentés nélkül működő szabolcsi telephelyre érkező ellenőrök a több tonna burgonya és hagyma mellett megtalálták az átcsomagoláshoz használt címkéket és eszközöket is. Az illegálisan beszerzett áruval kereskedők így akarták megtéveszteni azokat a jóhiszemű vásárlókat, akik kifejezetten magyar termékeket keresnek a piacokon - ismertette az MTI szerint a sajtóreferens.

Az árut feketén beszerző, közterhek megfizetése nélkül értékesíteni szándékozó adózóval szemben a NAV azonnali intézkedést kezdeményezett. Gera Badics Rita megjegyezte, a mostani ellenőrzéskor is bebizonyosodott, hogy az útdíjrendszerrel online kapcsolatban álló informatikai rendszer bevezetése óta számos visszaélést sikerült megakadályozni, illetve feltárni.

Mint ismert, az ekáer első nagy fogása egy szintén Kelet-Magyarországon lebuktatott külföldi burgonyaszállítmány volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02