2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Élelmiszer

Így lehet felismerni a csúcspálinkákat - Ezt kell figyelni!

Március 30-tól újabb nevezési időszakot hirdetnek a pálinkavédjegy-rendszerben. A kezdeményezés célja, hogy a matricával ellátott palackokba valóban minőségi pálinka legyen. Máig tizennégy gyártó hatvankét pálinkája szerezte meg a jogosultságot a védjegy használatára. Most március 30-tól április 17-ig lehet pályázni a védjegyre.
 
 

A pálinkavédjegy rendszer lényege, hogy a matricával ellátott palackokban - laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok nyomán - garantáltan olyan ital található, amely megfelel az előírt minőségi követelményeknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a matricás pálinkák a rangos versenyeken ezüst- vagy aranyérmés minősítést kapnának. 2012 ősze óta tizennégy gyártó hatvankét pálinkája kapott jogosultságot a védjegyhasználatra.

A rendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatoknál többek között az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat mérik, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkáknál az élelmiszerbiztonság érdekében az etil-karbamátot is figyelhetik. Érzékszervi bírálatkor a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő szakértők minősítik a pálinkákat. Emellett a védjegyet elnyert pálinkák 20 százalékát évente újra ellenőrzik. 

Évente háromszor-négyszer lehet pályázni
A pálinkavédjegy pályázatot általában évente háromszor-négyszer hirdetik meg. A védetté nyilvánítás következő fordulójára március 30-tól lehet pályázni. A mintákat a WESSLING Hungary Kft 1047 Budapest Fóti út 56. szám alatt található Élelmiszervizsgáló laboratóriumának mintaátvételi részlegénél kell leadni.


A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők. A védjegymatricán található sorszám alapján megtalálhatók a pálinkák és a főzdék főbb jellemzői, illetve a gyártási eljárások is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu