2021. június 16. szerda Jusztin

Hírek - Élelmiszer

Így lehet majd ingyen és ösztöndíjjal tanulni

10-30 ezer forintos ösztöndíjat kapnának a jövőben azok, akik agrárágazati hiányszakmákat tanulnak. Emellett a második szakmát ingyen lehetne megszerezni az agrároktatásban.
 
 

A kormány idén áprilisban fogadott el új koncepciót annak érdekében, hogy az agrárképzésben megerősítsék a duális képzést és a tanulók gyakorlatias tudással kerüljenek a munkaerőpiacra – közölte Román István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára. A tervek szerint a jövő tanévtől a technikusi képzésben szétválasztják a vadgazdálkodási és az erdészeti területeket, emellett tervezik, hogy az ágazatban ingyenes legyen egy második szakma megszerzése.

A minisztérium az általa fenntartott 64 intézményben a jövő tanévtől tízről húszra emeli a hiányszakképesítések számát, és aki ezeket tanulja, tanulmányi eredménytől függően tíz és harmincezer forint közötti összeget kap ösztöndíjként – mondta a helyettes államtitkár. Példaként említette, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az ösztöndíj program a dísznövény kertész, a gazda és a pék szakmákra terjed ki, ám ezek egyikét sem oktatják jelenleg a megyében.

A minisztérium azután hajtja végre a változtatásokat, hogy lezárult az egyeztetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával a Tessedik Sámuel Agárszakképzési Koncepcióról. A tárca most az általa fenntartott szakiskolákkal és helyi kamarákkal a „finomhangolásról” tárgyal annak érdekében, hogy az agrárszakképzés jobban igazodjék a magyar vidék igényeihez.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu